Ciasto z owocami w słoiku – przepis

Pies in a jars na mój własny użytek nazwałam je ciasta w słoikach. Natomiast bardziej pasowałoby określenie paje. Trend na wykorzystanie słoików do deserów obserwuję już od jakiegoś czasu. Anglojęzyczne strony proponują Nam przeróżne kombinacje. Nadziewane owocami, przekładane ciastem z muffinek i kremem po desery, które nie trzeba piec. Ciasta w słoikach mają przeróżne zastosowanie: słoik z surowym ciastem zakręcamy i wkładamy do zamrażarki, który może leżeć nawet do 3 miesięcy. Ciasto w słoikach to doskonała przekąska w podroży, na podwieczorek dla dzieci lub piknik. Wspaniały pomysł na prezent, który możemy pięknie udekorować i wręczyć. Dla mnie to po prosto kreatywne wykorzystanie słoików oraz inny sposób podania pysznego ciasta z soczystym nadzieniem. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 230 g masła lub margaryny, zimnej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki octu
  • 2-3 łyżki lodowatej wody

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 4 1/2 szklanki pokrojonych owoców np. truskawek
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła

DODATKOWO:

  • 6 małych słoiczków lub 3 średnie

Ważne: konieczne do wykonania są słoiczki, które są szerokie.

Przesianą mąkę rozdrabniamy w malakserze z pokrojonym w kawałeczki zimnym masłem ( można posiekać nożem ). Ciasto powinno mieć konsystencję grudek. Następnie dodajemy zimne jajko oraz ocet i ponownie łączymy w malakserze lub zagniatamy nożem. Pod koniec do ciasta dodajemy stopniowo zimna wodę i szybko zagniatamy dłońmi, aż ciasto będzie jednolite. Mały kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty, które posłużą nam do włożenia w środek słoiczka. Pozostałym ciastem wylepiamy dno, boki słoiczka tak, aby lekko wystawało ponad. Owijamy folią i wkładamy na min. godzinę do lodówki.

Owoce pokrojone w niewielką kostkę obsypujemy cukrami, mąką i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Słoiczki wypełniamy do 3/4 wysokości owocami i na każdym dajemy niewielką ilość masła. Na wierzch układamy po 1-2 szt. wykrojonych wzorków. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min, pod koniec nadzienie powinno wewnątrz lekko bulgotać. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto w kubku.

Zdjęcie - Ciasto z owocami w słoiku – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cynamon, Kruche ciasto, ocet, Owoce

Przepisy z tych kategorii

Surówka z selera, gruszki i daktyli

Surówka z selera, gruszki i da…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasteczka biszkoptowe z jabłkami
1

Ciasteczka biszkoptowe z jabłk…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Salsa z mango i granatem

Salsa z mango i granatem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów i pomarańczy

Nalewka z cytryn, grejpfrutów…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Tort urodzinowy Honda
1

Tort urodzinowy Honda

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ciasto czekoladowe z kulkami kokosowymi
3

Ciasto czekoladowe z kulkami k…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort urodzinowy Honda
1

Tort urodzinowy Honda

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto dyniowe z czekoladą i orzechami
1

Ciasto dyniowe z czekoladą i o…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sernik mango
2

Sernik mango

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Najlepsza szarlotka na kruchym cieście
2

Najlepsza szarlotka na kruchym…

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Ciasto ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy