Ciasto z owocami w słoiku – przepis

Pies in a jars na mój własny użytek nazwałam je ciasta w słoikach. Natomiast bardziej pasowałoby określenie paje. Trend na wykorzystanie słoików do deserów obserwuję już od jakiegoś czasu. Anglojęzyczne strony proponują Nam przeróżne kombinacje. Nadziewane owocami, przekładane ciastem z muffinek i kremem po desery, które nie trzeba piec. Ciasta w słoikach mają przeróżne zastosowanie: słoik z surowym ciastem zakręcamy i wkładamy do zamrażarki, który może leżeć nawet do 3 miesięcy. Ciasto w słoikach to doskonała przekąska w podroży, na podwieczorek dla dzieci lub piknik. Wspaniały pomysł na prezent, który możemy pięknie udekorować i wręczyć. Dla mnie to po prosto kreatywne wykorzystanie słoików oraz inny sposób podania pysznego ciasta z soczystym nadzieniem. Pozdrawiam.
SKŁADNIKI NA KRUCHE CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej tortowej
- 230 g masła lub margaryny, zimnej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki octu
- 2-3 łyżki lodowatej wody
SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
- 4 1/2 szklanki pokrojonych owoców np. truskawek
- 3/4 szklanki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka masła
DODATKOWO:
- 6 małych słoiczków lub 3 średnie
Ważne: konieczne do wykonania są słoiczki, które są szerokie.
Przesianą mąkę rozdrabniamy w malakserze z pokrojonym w kawałeczki zimnym masłem ( można posiekać nożem ). Ciasto powinno mieć konsystencję grudek. Następnie dodajemy zimne jajko oraz ocet i ponownie łączymy w malakserze lub zagniatamy nożem. Pod koniec do ciasta dodajemy stopniowo zimna wodę i szybko zagniatamy dłońmi, aż ciasto będzie jednolite. Mały kawałek ciasta wałkujemy i wykrawamy dowolne kształty, które posłużą nam do włożenia w środek słoiczka. Pozostałym ciastem wylepiamy dno, boki słoiczka tak, aby lekko wystawało ponad. Owijamy folią i wkładamy na min. godzinę do lodówki.
Owoce pokrojone w niewielką kostkę obsypujemy cukrami, mąką i cynamonem. Dokładnie mieszamy. Słoiczki wypełniamy do 3/4 wysokości owocami i na każdym dajemy niewielką ilość masła. Na wierzch układamy po 1-2 szt. wykrojonych wzorków. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min, pod koniec nadzienie powinno wewnątrz lekko bulgotać. Smacznego.
TUTAJ znajdziesz przepis na ciasto w kubku.
Wydrukuj
Tagi: Cynamon, Kruche ciasto, ocet, Owoce