Ciasto z kremem cytrynowym i bitą śmietaną ( Victoria sponge cake ) – przepis

Ciasto biszkoptowe nazywane przez Anglików Victoria sponge cake (nazwa nadana na cześć Królowej Victorii ). W konsystencji może przypominać zwykły biszkopt z jedną różnicą, że nie jest tak lekki. Klasycznie podawany jest z bitą śmietaną oraz dżemem np. truskawkowym lub świeżymi owocami. Ja pokusiłam się o wersję nieco wiosenną z dodatkiem kremu cytrynowego. Ciasto jest perfekcyjnie wyważone i łączy słodko- kwaśny smak. Nie jest zapychające i z powodzeniem może być podawane na przeróżne okazje lub święta. Polecam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 280 g mąki tortowej
  • 280 g cukru pudru
  • 280 g masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia ( czubata )
  • 2 łyżki mleka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM CYTRYNOWY:

  • 1/2 szklanki soku z cytryny ( 2 duże i mocno dojrzałe cytryny )
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 85 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM Z BITEJ ŚMIETANY:

  • 250 ml śmietanki 36 % lub 30 %
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • cukier puder do oprószenia

Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temp. pokojowej. Do masła lub margaryny dodajemy przesiany cukier puder i miksujemy na tzw. puch. Dodajemy po jednym jajku nie przerywając miksowania. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia oraz solą. Dodajemy do wcześniej miksowanej masy i łączymy. Pod koniec dodajemy 2 łyżki mleka, łączymy. Tortownicę o śr. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ), przekładamy surowe ciasto i pieczemy przez ok. 50 min w temp. 180 C do tzw suchego patyczka. Ciasto po upieczeniu przez 15 min. studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Po tym czasie ciasto wyciągamy delikatnie z formy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Do żaroodpornej miseczki przekładamy wszystkie składniki potrzebne do wykonania kremu cytrynowego. Miseczkę ustawiamy nad rondelkiem z lekko gotującą się wodą i cały czas mieszając podgrzewamy, aż wszystkie składniki się ze sobą połączą ( nie wolno doprowadzić do wrzenia, ponieważ jajka nam się zetną ). Od momentu połączenia podgrzewamy mieszaninę na średnim ogniu. Masa powinna zrobić się gęsta po około 10 min. Przygotowany krem owijamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Zimną śmietankę łączymy ze szczyptą soli i ubijamy, aż masa będzie gęsta i sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy przesiany cukier puder i ponownie chwilę miksujemy.

Gotowy biszkopt przekrawamy tak, aby powstały nam dwa blaty. Na jeden nakładamy ubitą śmietankę, zostawiając ok. 2-3 cm wolnej przestrzeni od krawędzi ciasta ( inaczej podczas krojenia masa może wydostać się poza biszkopt ). Następnie dokładnie tak samo nakładamy krem cytrynowy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Ciasto odstawiamy na min. kilka godzin do lodówki, aby masy stężały. Ciasto przed podaniem oprószamy cukrem pudrem i kroimy ostrym nożem najlepiej z piłką ( tzw. nóż do chleba ). Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto z kremem cytrynowym i bitą śmietaną  ( Victoria sponge cake ) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto z kremem cytrynowym i bitą śmietaną  ( Victoria sponge cake ) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cytryna, Kremówka, Mleko

Przepisy z tych kategorii

Najlepszy mazurek kajmakowy (z mlekiem w proszku)
2

Najlepszy mazurek kajmakowy (z…

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Szafranowa babka wielkanocna
1

Szafranowa babka wielkanocna

figmara figmara
figowe smaki

Babeczki owieczki
2

Babeczki owieczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Sernik wielkanocny
1

Sernik wielkanocny

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Murzin
1

Murzin

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Puszysty sernik na białkach
2

Puszysty sernik na białkach

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Cappuccino z cytrynową pianką
2

Cappuccino z cytrynową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto puszek
2

Ciasto puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Tort urodzinowy Honda
1

Tort urodzinowy Honda

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Jabłecznik straciatella
2

Jabłecznik straciatella

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto jabłkowa delicja
1

Ciasto jabłkowa delicja

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Malinowa góra lodowa
1

Malinowa góra lodowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake