Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis

Lekki, biszkoptowy spód, do tego cynamonowe jabłuszka, chrupiąca kruszonka i pyszne ciasto gotowe:).

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

  • 5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
  • 1 1/2  łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 185 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 127 g masła, miękkiego
  • 140 g cukru

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 100 g masła, miękkiego
  • 112 g cukru
  • 1 jajko
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mleka

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka dodając masło i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączmy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji. Wcześniej przygotowane masło na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i łączymy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. Tortownicę o śr. 26 cm. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy przygotowane ciasto ( dosyć ciężko się je rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie ), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki. Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto z jabłkami i kruszonką – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Bita śmietana, Ciasto, Cynamon, Jabłka, Kruszonka, Lody, Szarlotka

 

Przepisy z tych kategorii

Szarlotka „Złota Rosa” z budyniem i bezą
6

Szarlotka „Złota Rosa” z budyn…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Placek z jabłkami i budyniem
23

Placek z jabłkami i budyniem

Kaś Kaś
Bake&Taste

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokusa
1

1478. Gruszkowo-jabłkowa pokus…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Kruchy placek z jabłkami – przepis
1

Kruchy placek z jabłkami – prz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Eplepai- norweski jabłecznik (bez tłuszczu!)
12

Eplepai- norweski jabłecznik (…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

„Chałka” nadziewana jabłkami w karmelu
2

„Chałka” nadziewana jabłkami w…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty