Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami

Leciutkie, maślane ciasto ucierane z rabarbarem i malinami. Słodkie ciasto z lekko kwaśnymi owocami pod chrupiącą kruszonką, będzie idealnie do zabrania na majówkę.

Ciasto ucierane jest najlepsze zaraz po upieczeniu. Mięciutkie, puszyste i maślane ciasto z owocami, które świetnie nadaje się do zabrania na piknik, ogrodu lub spotkanie rodzinne.

Składniki na samo ciasto powinny być w temp. pokojowej. Natomiast składniki na kruszonkę zimne z lodówki.

Ucieramy dosyć długo masło z cukrem oraz po dodaniu jednego jajka. W ten sposób uzyskujemy jeszcze lżejszą i bardziej puszystą konsystencję ciasta.

Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami możesz wykonać również z innymi owocami np. rabarbarem i truskawkami lub brzoskwiniami.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na ciasta z rabarbarem.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO UCIERANE Z RABARBAREM I MALINAMI

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 70 g masła lub margaryny, zimne
  • 90 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 140 g mąki tortowej

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 4 jajka, temp. pokojowa
  • 230 g mąki tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

DODATKOWO:

  • ok. 1 szklanki malin, mrożonych lub świeżych
  • 2 pokrojone łodygi rabarbaru
  • 1 łyżeczka cukru
  • cukier puder do oprószenia

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Tortownicę o śr. 24 cm wykładamy papierem do pieczenia lub używamy silikonowej. Mąkę na kruszonkę przekładamy do miseczki razem z cukrami. Następnie dodajemy masło i palcami lub w malakserze rozdrabniamy, aż powstaną grudki. Na czas przygotowania ciasta wkładamy do lodówki.
Rabarbar pokrojony w nieduże plasterki obsypujemy łyżeczką cukru i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Masło razem z cukrami miksujemy przez około 5 minut na tzw. puch. Następnie dodajemy po jednym jajku i miksujemy przez około 2-3 min. W 2-3 porcjach dodajemy suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Wykładamy do tortownicy, następnie wykładamy maliny i rabarbar. Przykrywamy kruszonką i pieczemy w temp. 180 C przez około 45-55 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto ucierane z rabarbarem i malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z serkiem homogenizowanym i tartym jabłkiem

Placuszki z serkiem homogenizo…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Kruche babeczki z jabłkami

Kruche babeczki z jabłkami

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Brzoskwinotka

Brzoskwinotka

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Ciasto zebra
2

Ciasto zebra

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Sałatka z kalafiora, kukurydzy, ananasa i sera żółtego
1

Sałatka z kalafiora, kukurydzy…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Kruche ze śliwkami i kaszą manną

Kruche ze śliwkami i kaszą man…

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Murzynek z mascarpone i malinami + film
2

Murzynek z mascarpone i malina…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Racuchy z jabłkami
3

Racuchy z jabłkami

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Szarlotka bezglutenowa
1

Szarlotka bezglutenowa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Śniadanie czy deser z borówkami amerykańskimi?
1

Śniadanie czy deser z borówkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj