Ciasto szpinakowe z obłędnym kremem kokosowym

Zdjęcie - Ciasto szpinakowe  z obłędnym kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Jeśli szukacie oryginalnego i pysznego ciasta, to polecam Wam to zielone ciasto, które nie tylko pięknie wygląda ale także pysznie smakuje i nawet Ci co szpinaku nie lubią zjedzą je ze smakiem. A krem, który powstał z połączenia mleczka kokosowego i serka kanapkowego to po prostu mistrzostwo świata.

 

Ciasto:

 

  • 3 jaja
  • 1/3 szklanki ksylitolu (można użyć erytrol, lub po prostu biały cukier)
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 szklanki mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki soku z limonki Limmi

 

Szpinak myjemy i blendujemy z olejem. Jaja ubijamy z ksylitolem na najwyższych obrotach miksera aż powstaje biała, puszysta piana. Zmniejszamy obroty wlewamy szpinak i miksujemy do połączenia. Następnie dodajemy mąki, sodę, proszek do pieczenia i sok z limonki i mieszamy. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia wylewamy do niej ciasto i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C

Krem kokosowy:

 

  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) - najlepiej wstawić je do lodówki dzień wcześniej
  • 150 g serka kanapkowego (u mnie śmietankowy z Piątnicy)
  • 1 łyżka ksylitolu
  • opcjonalnie pistacje do posypania po wierzchu (mogą być wiórki kokosowe)

 

Stałą część mleczka kokosowego przekładamy do misy miksera i ubijamy aż będzie gładka i puszysta, dodajemy stopniowo serek i ksylitol i miksujemy aż się połączą. Gotowy krem wykładamy na ostudzone ciasto i posypujemy po wierzchu pistacjami lub wiórkami kokosowymi.

Zdjęcie - Ciasto szpinakowe  z obłędnym kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto szpinakowe  z obłędnym kremem kokosowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy