Ciasto szpinakowe pole z truskawkami

Wiosenne ciasto szpinakowe pole z truskawkami. Warstwa ciasta szpinakowego, krem truskawkowy oraz zatopione borówki w galaretce. Leciutkie i mocno truskawkowe ciasto.

Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie daje soczysty zielony kolor. Ciasto jest wilgotne, niezbyt lekkie z nutką cytrynową.

Warstwa truskawkowa na bazie twarogu, mrożonych truskawek i galaretki jest leciutka i słodka. Mocno czuć smak truskawek, który idealnie pasuje do spodu szpinakowego.

Wierzch to truskawkowa galaretka z zatopionymi borówkami, które fajnie smakują i dają ciekawy efekt.

Ciasto szpinakowe pole z truskawkami jest idealne w wiosenny czas. Lekkie ciasto owocowe z pięknymi kolorami. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO SZPINAKOWE POLE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
  • 120 g szpinaku świeżego

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 100 g borówek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody). Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy niewielkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach oraz ekstrakt. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i wyrównujemy wierzch ciasta.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Truskawki wkładamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy przez około 5 min. Studzimy i miksujemy. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy zmiksowane truskawki oraz ok. 200 ml płynnej, ale ostudzonej galaretki. Jeśli krem będzie zbyt mocno płynny wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia i wykładamy na ciasto szpinakowe. Układamy na wierzchu borówki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Następnie wylewamy pozostałą tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sernik z rabarbarem na kruchym maślanym spodzie

Sernik z rabarbarem na kruchym…

food² food²
Food Square

Makaron z łososiem i brokułami

Makaron z łososiem i brokułami

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sałatka z czerwonej fasoli po gruzińsku

Sałatka z czerwonej fasoli po…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Surówka z kapusty pekińskiej i pora
1

Surówka z kapusty pekińskiej i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Brownie batter z czarnej fasoli (bez cukru)

Brownie batter z czarnej fasol…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Sałatka z ogórkiem, suszonymi pomidorami i kaparami
1

Sałatka z ogórkiem, suszonymi…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Przepisy z tych kategorii

Kasza z zielonymi warzywami z grillowanym łososiem
1

Kasza z zielonymi warzywami z…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Talarki ziemniaczane z piekarnika
2

Talarki ziemniaczane z piekarn…

Beti Beti
kruche babeczki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

Mizeria z ogórków i rzodkiewki

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Szparagi pieczone z cytryną, czosnkiem i tymiankiem
2

Szparagi pieczone z cytryną, c…

Kasia Kasia
Pełny talerz

Lemoniada z rabarbarem

Lemoniada z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Makaron ze szparagami, cukinią i mascarpone
2

Makaron ze szparagami, cukinią…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu