Ciasto szpinakowe pole z truskawkami

Wiosenne ciasto szpinakowe pole z truskawkami. Warstwa ciasta szpinakowego, krem truskawkowy oraz zatopione borówki w galaretce. Leciutkie i mocno truskawkowe ciasto.

Szpinak w cieście nie jest wyczuwalny, a jedynie daje soczysty zielony kolor. Ciasto jest wilgotne, niezbyt lekkie z nutką cytrynową.

Warstwa truskawkowa na bazie twarogu, mrożonych truskawek i galaretki jest leciutka i słodka. Mocno czuć smak truskawek, który idealnie pasuje do spodu szpinakowego.

Wierzch to truskawkowa galaretka z zatopionymi borówkami, które fajnie smakują i dają ciekawy efekt.

Ciasto szpinakowe pole z truskawkami jest idealne w wiosenny czas. Lekkie ciasto owocowe z pięknymi kolorami. Polecam wypróbować.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy ze szpinakiem.

Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO SZPINAKOWE POLE Z TRUSKAWKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO SZPINAKOWE:

  • 3 jajka, duże
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 3/4 szklanki oleju np. rzepakowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub esencji
  • 120 g szpinaku świeżego

SKŁADNIKI NA KREM TRUSKAWKOWY:

  • 500 g twarogu trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 400 g truskawek, świeżych lub mrożonych
  • 2 x galaretka truskawkowa
  • 700 ml gorącej wody
  • 100 g borówek

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. W niewielkiej ilości oleju rozdrabniamy świeży szpinak (mrożony rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody). Jajka miksujemy z cukrem na jasną i puszystą masę. Wlewamy niewielkim strumieniem olej cały czas miksując na niewielkich obrotach oraz ekstrakt. Dodajemy w kilku niedużych porcjach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Na koniec łączymy ze szpinakiem. Formę o wym. 24 x24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy przez około 35-40 min. do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy, studzimy i wyrównujemy wierzch ciasta.
Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie. Zostawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. Truskawki wkładamy do rondelka z 2 łyżkami wody i gotujemy przez około 5 min. Studzimy i miksujemy. Twaróg miksujemy z przesianym cukrem pudrem. Dodajemy zmiksowane truskawki oraz ok. 200 ml płynnej, ale ostudzonej galaretki. Jeśli krem będzie zbyt mocno płynny wkładamy do lodówki, aż do lekkiego stężenia i wykładamy na ciasto szpinakowe. Układamy na wierzchu borówki i wkładamy na 30 min do lodówki.
Następnie wylewamy pozostałą tężejącą galaretkę. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto szpinakowe pole z truskawkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Eton mess z pieczonym rabarbarem
1

Eton mess z pieczonym rabarbar…

food² food²
Food Square

Proste ciasto z rabarbarem

Proste ciasto z rabarbarem

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Migdałowe ciasto z rabarbarem

Migdałowe ciasto z rabarbarem

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Tarta z budyniem i rabarbarem
1

Tarta z budyniem i rabarbarem

food² food²
Food Square

Ciasto z rabarbarem
2

Ciasto z rabarbarem

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Rabarbarowe crumble

Rabarbarowe crumble

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Przepisy z tych kategorii

Karpatka
1

Karpatka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kostka tiramisu
1

Kostka tiramisu

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orzechowiec z makiem
4

Orzechowiec z makiem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto Marlenka

Ciasto Marlenka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Domek z piernika z witrażem

Domek z piernika z witrażem

aronia aronia
Wiem co jem

Ciasto śnieżny puch
2

Ciasto śnieżny puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake