Ciasto na pierogi - przepis podstawowy



Zdjęcie - Ciasto na pierogi - przepis podstawowy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Dzisiejszy wpis sponsoruje Mama. Jej przepis, jej wykonanie. Mnie przypadła wdzięczna rola zajadania się nimi - bezcenna chwila, gdy po całym dniu poza domem, okazuje się, że na kolację czekają domowe pierogi... oficjalne i publiczne buziaki dla Mamy!!! :)
Ciasto jest uniwersalne - sprawdzi się zarówno w pierogach na słono, jak i na słodko. Szybkie i łatwe w wyrabianiu, bezproblemowe w późniejszym lepieniu pierogów. Co najważniejsze, daje się cienko rozwałkować, a przy tym nie się nie rozrywa - tak podczas formowania, jak i gotowania. Ponadto jest mięciutkie i delikatne. Przepis zdecydowanie godny polecenia - u nas już z innego się nie korzysta.


Składniki na ciasto na pierogi:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • szklanka gorącej wody (zagotowanej, ale nie wrzącej)
  • jajko
  • łyżka oleju rzepakowego + kilka łyżek do wody, w której będą się gotowały (by się nie posklejały)

1. Mąkę przesiać do dużej miski, po czym dodać pozostałe składniki i wszystko razem zagnieść.
2. Ciasto cienko rozwałkować, a następnie wycinać z niego okręgi. Na każdy nakładać ok. łyżki farszu i zlepiać dociskając brzegi - pomocne są urządzenia do robienia pierogów (do kupienia za grosze, a ułatwiają i przyspieszają wykrawanie i lepienie).
3. Pierogi wrzucać pojedynczo na wrzącą wodę z dodatkiem 3-4 łyżek oleju i gotować (od ponownego doprowadzenia wody do wrzenia) aż do wypłynięcia na wierzch - ok. 3 minut.
4. Po ugotowaniu układać pojedynczo na talerzach czy kratce, by się nie posklejały. Kiedy wystygną, można je umieścić w plastikowym pojemniku i przechowywać do kilku dni w lodówce.


Pierogi z farszem ziemniaczanym:
  • ok. 60 dag ugotowanych ziemniaków, ugniecionych
  • duża cebula, posiekana i podsmażona
  • 150-200 g boczku, pokrojonego i podsmażonego
  • sól i pieprz do smaku

Podobny farsz: naleśniki a la ruskie


Przepisy z tych kategorii

Koktajl ze szpinakiem i ananasem

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Jesienne smoothie z burakiem i jabłkiem pieczonym

Jesienne smoothie z burakiem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Marynowane ogórki w curry

Marynowane ogórki w curry

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Sałatka serowa z sosem rzodkiewkowym

Sałatka serowa z sosem rzodkie…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Hawajskie ciasto marchewkowe
1

Hawajskie ciasto marchewkowe

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Surówka z kapusty z ziołami
1

Surówka z kapusty z ziołami

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Przepisy z tych kategorii

Sałatka ziemniaczana z halloumi i prosciutto
1

Sałatka ziemniaczana z halloum…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Pieczone ziemniaczki
1

Pieczone ziemniaczki

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ziemniaki smażone z fasolką szparagową i papryką
1

Ziemniaki smażone z fasolką sz…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Kotlety ziemniaczane z młodą kapustą
1

Kotlety ziemniaczane z młodą k…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szaszłyki z kiełbasą
2

Szaszłyki z kiełbasą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Pyzy z mięsem
2

Pyzy z mięsem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu