Ciasto monte

Ciasto monte

Zdjęcie - Ciasto monte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Jako, że dawno nie było nic specjalnego to dziś mam dla Was efektowne i pyszne ciasto, które łączy w sobie orzechowy spód i 2 pyszne kremy oddzielone warstwą herbatników.


Ciasto:

  • 6 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju
  • 100 g mielonych orzechów laskowych
  • 1/2 szklanki mąki pszennej

Białka ubijamy ze szczyptą soli, następnie do piany dodajemy cukier i ubijamy na sztywno. Dolewamy olej i krótko miksujemy. Następnie dodajemy mąkę i orzechy i delikatnie mieszamy. Wykładamy do blaszki (23x33) i pieczemy ok 30 minut w 180 st. C.

Masa:

  • 6 żółtek
  • 3 i 1/2 szklanki mleka (850 ml)
  • 2 budynie waniliowe
  • 8 łyżek cukru
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 350 g masła
  • ok. 50 g mielonych orzechów laskowych do posypania wierzchu
  • herbatniki czekoladowe

2 i 1/2 szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Pozostałe mleko miksujemy z budyniem i żółtkami, a następnie wlewamy do gotującego mleka i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Gorący budyń dzielimy na 2 równe części, do jednej z nich dodajemy pokruszoną czekoladę i mieszamy aż się rozpuści, a budyń będzie miał jednolity kolor. Połowę masła ucieramy na puch i partiami cały czasu miksując dodajemy ostudzony jeden z budyni, analogicznie postępujemy z pozostałym masłem i budyniem. Na ostudzone ciasto wykładamy masę czekoladową, na nią wykładamy herbatniki, a następnie jasną masę, którą dodatkowo posypujemy zmielonymi orzechami. Ciasto odstawiamy do lodówki by się schłodziło.

Zdjęcie - Ciasto monte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto monte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto monte - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów