Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka

Dzień jak co dzień, chwila przerwy w pracy Panie/ Matki, które przy zupce w kubku nakreślały przyszłość swoich dzieci. Dlaczego to opisałam? Bo do dziś wkurza mnie ta wizja jaką wymyśliły, do dziś nie zgadzam się z nimi, od dziś bo wiem, że ja byłam takim dzieckiem.

- Ty masz dwójkę? – pyta jedna
- no tak, wiesz jeden mój Michaś to taki fajny chłopak, wszędzie go pełno, odważny on to se na pewno w życiu poradzi
- a drugi? – pyta
- z twarzy nagle znikł uśmiech – drugi Pawełek to taki wrażliwy, spokojny, mało odważny i wszędzie za mamą i wiesz … nie wiem co z nim będzie – mówi z powagą i zatroskaniem
- może jeszcze z tego wyrośnie – mówi koleżanka

Czy okazywanie przez małego człowieka uczuć to coś gorszego, a może po prostu to postawa rodziców wpycha dziecko w rolę życiowej ciamajdy.

Możesz się nie zgodzić albo zaprzeczać w głowie, ale to ludzie wrażliwi określający się jako wariaci zdobywają w tym świecie najwięcej. To oni często wymyślają rzeczy, z których korzysta później cały świat.

Wrażliwy to ciekawy, jego świat nie jest niedostępny, ale potrzebujesz czasu, aby go poznać. Nie rozdaje myśli na prawo i lewo, kontakty z nim nie należą do szybkich znajomości.

Jeśli jesteś matką i masz wrażliwe dziecko nie chrzań mu żeby było bardziej odważne. Nie będzie bardziej niż jest teraz, a podkopywanie jego poczucia wartości wprowadzi tylko poczucie gorszości.

Zdjęcie - Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Miodownik to ciasto kojarzone głównie z Bożym Narodzeniem, a szkoda bo jest piekielnie dobre. Warstwy początkowo twarde jak kamień z czasem miękną i ciasto jest jak chmurka. Użyj koniecznie dobrego, naturalnego  miodu bo to podstawa ciasta. Tutaj nie ma kompromisów i nie ma mowy o sztucznym, zresztą co to za miód skoro to woda i cukier. Wyjątek stanowią alergicy. Miodownik możecie przygotować kilka dni wcześniej, im starszy tym lepszy. Krem na bazie śmietany idealnie pasuje i nie waż się go zmieniać na tą z kaszy manny, po prostu jest gorszy w smaku. Śmietana nadaje lekkiej kwaśności i uwydatnia smak miodu i ciasto nie jest mdłe co w przypadku midowników zdarza się nie wprawionym osobom w pieczeniu.

CIASTO MIODOWNIK – PRZEPIS

SKŁADNIKI NA CIASTO MIODOWE:

  • 500 g mąki tortowej
  • 200 g cukru białego lub brązowego
  • 3 jajka
  • 100 g masła
  • 70 g miodu naturalnego
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej

SKŁADNIKI NA KREM:

  • 400 ml mleka
  • 3 jajka
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 350 g masy kajmakowej
  • 30 g miodu
  • 200 g masła, temp. pokojowa
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

Mąkę przesiewamy. Do dosyć dużego garnka koniecznie o grubym dnie przekładamy masło razem z miodem i cukrem. Następnie dodajemy lekko roztrzepane jajka i podgrzewamy na średnim ogniu, cały czas mieszamy. Od momentu roztopienia składników podgrzewamy jeszcze przez 5-7 min (nie doprowadzać do wrzenia). Pod koniec dodajemy sodę i mieszamy, aż uzyskamy jasną i puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesianą mąkę. Wyrabiamy ciasto mikserem z końcówką tzw. hakiem, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Zostawiamy do wystudzenia przykrywając ściereczką. Ostudzone ciasto formujemy w kulkę, którą dzielimy podobnie jak rogaliki na osiem części. Każdą formujemy w kuleczkę. Następnie rozwałkowujemy na każdą na placki o śr. około 26 cm. Przekładamy po jednej na papier do pieczenia, nakłuwamy wszędzie widelcem i pieczemy w temp. 200 C przez ok. 3 minuty do zezłocenia. Szybko przekładamy ciasto na blat i wykrawamy okrąg o średnicy 24 cm. Skrawki ciasta zostawiamy na później. Postępujemy dokładnie tak samo z pozostałymi 7 częściami ciasta. Po upieczeniu wszystkich 8 warstw ciasta pozostałe skrawki lekko kruszmy, przekładamy na blaszkę do pieczenia i podpiekamy jeszcze przez 3-4 min w 200 C. Zostawiamy do wystudzenia i miksujemy na niewielkie kawałeczki, które posłużą później do obsypania wierzchu ciasta.

Jajka na krem mieszamy z przesianą mąką ziemniaczaną. Mleko lekko podgrzewamy i wlewamy stopniowo, cały czas mieszając do jajek. Przekładamy na średni ogień i mieszamy, aż masa dobrze zgęstnieje. Gotową masę (budyń) owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Do ostudzonej masy budyniowej dodajemy masę kajmakową i miód, miksujemy. Masło miksujemy na tzw. puch, następnie stopniowo dodajemy masę budyniowo-kajmakową. Na koniec mieszamy masę ze śmietaną. Jeśli masa wydaje się za rzadka można ja wstawić do lodówki na 1-2 godz do lekkiego zgęstnienia.

WYKONANIE:

Jeden blat ciasta układamy na talerzu lub tortownicy lekko oprószamy zmielonymi kawałkami ciasta, następnie wylewamy ok. 5-6 łyżek masy i ponownie lekko oprószamy zmielonym ciastem. Przykrywamy drugim blatem i postępujemy dokładnie tak samo, aż do wykorzystania składników. Wierzch i boki ciasta smarujemy masą, na koniec obsypujemy zmielonymi kawałkami ciasta. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Blaty pod wpływem masy staną się miękkie.

 UWAGA: ja blaty lekko nasączałam wodą z sokiem z cytryny, ale nie jest to konieczne.

Zdjęcie - Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto miodownik – przepis. Nie chce wrażliwego dziecka - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Drożdżowe ślimaczki z powidłami śliwkowymi do odrywania

Drożdżowe ślimaczki z powidłam…

food² food²
Food Square

Makowiec na cieście ucieranym

Makowiec na cieście ucieranym

Kujawski Kujawski
Gwiazdka z Kujawskim

Tort makowo-kokosowy
9

Tort makowo-kokosowy

poezja-smaku poezja-smaku
Poezja Smaku

Murzynek (jak u cioci na imieninach:)

Murzynek (jak u cioci na imien…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orzechowa szarlotka tatrzańska
1

Orzechowa szarlotka tatrzańska

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Cytrynka
1

Cytrynka

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Bagietki na zaczynie z żurawiną i orzechami
1

Bagietki na zaczynie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Sernik dyniowy na spodzie z Oreo
2

Sernik dyniowy na spodzie z Or…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Bezglutenowe pierniczki gryczane
1

Bezglutenowe pierniczki grycza…

aronia aronia
Wiem co jem

Sero-makowiec najlepsze ciasto na święta
2

Sero-makowiec najlepsze ciasto…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Ciasto makówka
4

Ciasto makówka

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Brownie z żurawiną i orzechami włoskimi
3

Brownie z żurawiną i orzechami…

Tyna Tyna
In cooking we trust