Ciasto milka/ mleczna kanapka – przepis

Ciasto jest interesujące ze względu na swoją nazwę, każdy kto jadł Kinder mleczną kanapkę zastanawiał się jak to ciasto smakuje. Zobaczyłam przepis na blogu Arabeska i w końcu przyszedł czas na wykonanie. Troszkę pozmieniałam przepis, ale raczej proporcje, natomiast składniki pozostały bez zmian. Samo ciasto to typowy kakaowy biszkopt, masa natomiast przypomina budyń maślany. Jeśli planujemy coś zrobić na rodzinną okazję to ciasto na pewno sprawdzi się i zadowoli podniebienia gości:). Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

  • 8 jajek
  • 8 łyżek cukru
  • 8 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kakao
  • 8 łyżek ciepłej wody

SKŁADNIKI NA MASĘ:

  • 670 ml mleka
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru
  • 70 g białej czekolady
  • 170 g margaryny
  • 100 g cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 140 ml gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g margaryny

Jajka z cukrem ubijamy na puszystą, kremową masę. Mąkę przesiewamy do miseczki razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Następnie dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pod koniec dodajemy wodę i ponownie mieszamy. Tortownicę ( u mnie śr. 26 cm ) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i obsypujemy kaszą manną. Ciasto dzielimy na dwie równe części i pieczemy po kolei dwa biszkopty ( możemy również wylać całe ciasto i po upieczeniu przekroić na dwie części ) w temp. 180 C przez ok. 25 min. Studzimy.

Z podanej ilości mleka odlewamy 100 ml i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Resztę mleka wlewamy do garnuszka, dodajemy białą czekoladę i doprowadzamy do wrzenia. Po zagotowaniu zmniejszamy płomień i wlewamy wcześniej przygotowane mleko z cukrem i mąką, ciągle mieszając. Podgrzewamy, aż zgęstnieje ( jak budyń ). Studzimy, aż będzie całkowicie zimny.

Margarynę o temp. pokojowej miksujemy na najwyższych obrotach z cukrem pudrem i dodajemy powoli wystudzoną masę budyniową.

 

 

Wszystkie składniki polewamy rozpuszczamy w kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Studzimy.

 

Na dno tortownicy wkładamy krążek biszkoptu, następnie wykładamy masę budyniową. Przykrywamy biszkoptem, lekko dociskając. Polewamy przygotowaną wcześniej polewą. Wkładamy do lodówki na min. kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasto milka/ mleczna kanapka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto milka/ mleczna kanapka – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: budyń, Czekolada, Kakao, Masło

 

Przepisy z tych kategorii

Tort truflowy
1

Tort truflowy

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto metrowiec
4

Ciasto metrowiec

napiecyku napiecyku
napiecyku

Prosty piernik czekoladowy
4

Prosty piernik czekoladowy

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Ciasto Bounty - kakaowy biszkopt z masą kokosową i polewą czkoladową
26

Ciasto Bounty - kakaowy biszko…

Kaś Kaś
Bake&Taste

Ciasto jak 3 BIT
3

Ciasto jak 3 BIT

Baladynka Baladynka
Na słodko lub wytrawnie

Kwiaty - drożdżowki odrywane z nutellą
8

Kwiaty - drożdżowki odrywane z…

mojacalabria mojacalabria
www.mojacalabria.com