Ciasto michałek na jasnym biszkopcie

Ciasto michałek na jasnym biszkopcie to przepyszny warstwowiec z kremem w dwóch smakach. Jasny z dodatkiem białej czekolady oraz z ciemny z dodatkiem mlecznej i ciemnej czekolady.

Ciasto michałek to słodkie, mleczne i dosyć szybkie w przygotowaniu ciasto przełamane dżemem porzeczkowym. Rewelacyjnie sprawdzi się na rodzinne okazje, święta lub inne okazje.

Warstwa biała jest leciutka, puszysta o mlecznym smaku z dodatkiem białej czekolady. Krem ciemny jest mocniejszy w smaku z dodatkiem czekolady w dwóch smakach oraz startymi cukierkami michałkami.

Ciasto michałek uwielbiam i robiłam już je kilka razy. Krem w dwóch smakach jest rewelacyjny i niesamowicie smaczny.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto michałek na jasnym biszkopcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO MICHAŁEK NA JASNYM BISZKOPCIE

SKŁADNIKI:

JASNY BISZKOPT

  • 6 dużych jajek o temp. pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki mąki tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

KREM MICHAŁKOWY JASNY

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1/2 szklanki mleka w proszku

KREM MICHAŁKOWY CIEMNY

  • 350 ml śmietanki kremówki 30%
  • 200 g serka mascarpone
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki mleka w proszku
  • 6 cukierków michałki klasyczne

PONCZ

  • 3/4 szklanki naparu z herbaty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka cukru

DODATKOWO

  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 2 – 3 łyżki kakao (u mnie z wanilią)
  • cukierki michałki klasyczne do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:

1 szklanka = 250 ml

Śmietankę wlewamy do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane mleko w proszku, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kawałki czekolady białej i ponownie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Owijamy wierzch folią i wkładamy na całą noc do lodówki.

Śmietankę na ciemny krem wlewamy również do rondelka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i dodajemy przesiane mleko w proszku oraz kakao, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy kawałki czekolady mlecznej i gorzkiej, ponownie mieszamy, aż do rozpuszczenia. Owijamy wierzch folią i wkładamy na całą noc do lodówki.

Formę o wymiarach 25 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Mąki przesiewamy do miseczki. Jajka na biszkopt powinny być w temp. pokojowej (można na 5 minut włożyć do ciepłej wody). Białka oddzielamy od żółtek i razem ze szczyptą soli miksujemy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy po łyżce cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. W kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Wykładamy do formy i pieczemy w temp. 175ºC przez ok. 35 – 40 minut do zarumienienia. Wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy na blat z wysokości ok. 30 – 40 cm, aby pozbyć się nadmiaru bąbelków powietrza. Zostawiamy do wystudzenia i przekrajamy na dwie części. Jedną wkładamy na dno formy, nasączamy połową ponczu i smarujemy dżemem porzeczkowym.
Cukierki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietankę na ciemny krem miksujemy razem serkiem mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem i startymi cukierkami. Krem wykładamy na dżem porzeczkowy. Układamy drugą warstwę biszkoptu i nasączamy. Śmietankę na jasny krem miksujemy razem z serkiem i masłem orzechowym na gęsty krem. Wykładamy na wierzch biszkoptu. Gotowe ciasto owijamy folią i wkładamy na całą noc do lodówki. Przed podaniem oprószamy kakao oraz dekorujemy pokrojonymi cukierkami.

Zdjęcie - Ciasto michałek na jasnym biszkopcie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów

Podobne przepisy