Ciasto marchewkowe z orzechami

Wypieki świąteczne kojarzą mi się nie tylko z sernikiem, makowcem czy mazurkiem ale również z aromatycznymi ciastami z dodatkiem pachnących przypraw korzennych i orzechów. Jednym z nich jest ciasto marchewkowe z polewą czekoladową i orzechami włoskimi. Puszyste, wilgotne, pachnące cynamonem, znika ze stołu w ekspresowym tempie.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Składniki

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią
  • 200 ml oleju
  • 500 g obranej startej marchwi
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 100 g masła

Przygotowanie

Ciasto

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę, dodajemy porcjami olej oraz startą marchew, a następnie przesiane przez sitko suche składniki - mąkę, cynamon, sodę oraz sól. Na koniec wrzucamy 1 szklankę orzechów i dokładnie mieszamy.

Masę wylewamy na tortownicę o śr. 26 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Pieczemy ok. 1 godzinę (funkcja góra/dół). Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe - jeśli nic się do niego nie przykleja można je wyciągnąć i pozostawić do ostygnięcia.

Polewa

Czekolady i masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Polewamy ostudzone ciasto, a wierzch posypujemy orzechami.

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto marchewkowe z orzechami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Smacznego!


Kategorie przepisów

Podobne przepisy