Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami to prosty deser, w którym główną rolę gra maślana, chrupiąca kruszonka. Między warstwami złocistej kruszonki kryją się soczyste śliwki, które nadają wypiekowi wyjątkowego aromatu i lekko kwaskowego smaku. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Wspaniale smakuje jeszcze lekko ciepłe z gałką losów waniliowych. Równie wspaniale smakuje kolejnego dnia z filiżanką dobrej herbaty!

Zdjęcie - Ciasto kruszonkowe ze śliwkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print

Ciasto kruszonkowe ze śliwkami

 

Składniki na ciasto kruszonkowe ze śliwkami:

  • 450 g mąki pszennej

  • 250 g zimnego masła

  • 150 g drobnego cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • Owoce :
  • 1 kg śliwki węgierki

  • 3 łyżki cukru

  • 1 łyżeczka cynamonu

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Jak upiec ciasto kruszonkowe ze śliwkami?

  • Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, proszę do pieczenia i masło.
  • Masło siekać nożem na maleńkie kawałeczki, następnie rozcierać w palcach aż wszystkie składniki się połączą i powstanie kruszonka.
  • Foremkę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta wyłożyć równomiernie na dno foremki uklepać. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-14 minut (do zarumienienia). Wyciągnąć, dostawić.
  • Śliwki umyć, osuszyć i poprzekrawać na pół, pozbawiając pestki. Wymieszać z 3 łyżkami cukru, 1 łyżeczka cynamonu i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Wyłożyć równomiernie na podpieczony spód. Wierzch posypać pozostałą kruszonką.
  • Ciasto piec w temperaturze 175 stopni przez 40-45 minut. Jeśli w trakcie za bardzo się rumieni przykryć kawałkiem folii.

Kategorie przepisów