Ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą

Ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą

Ciasta z rabarbarem najlepiej smakują w maju! Sezon na rabarbar powoli się rozkręca, a że trwa dość krótko nie warto tracić czasu :). Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pyszne kruche ciasto, z lekko kwaskowym rabarbarem, którego smak przełamuje słodka, kokosowa beza. Czego chcieć więcej? Może tylko małej filiżanki kawy! Smacznego!

Zdjęcie - Ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Pin Print

Ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą

Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą:

  • Ciasto kruche :
  • 200 g mąki pszennej

  • 100 g zimnego masła

  • 50 g cukru pudru

  • 2 żółtka

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • Owoce :
  • 500 g rabarbaru

  • 2 łyżki drobnego cukru

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • Kokosowa beza :
  • 2 białka

  • 100 g drobnego cukru

  • 50 g wiórków kokosowych

  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

Jak przygotować ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą?

  • Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Siekać nożem aż z masła powstaną malutkie kawałeczki, wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki lub na 1 godzinę do lodówki.
  • Foremkę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyciągnąć z zamrażalki/lodówki, odrywać po kawałku i wylepić nim równomiernie dno blaszki. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopnie przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być zarumienione. Wyciągnąć i odstawić do przestudzenia.
  • Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Przesypać do miski, dodać cukier i skrobię ziemniaczaną, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
  • Przygotować kokosową bezę : białka umieścić w suchej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, przez chwilę ubijać, następnie dodać kolejną łyżkę i tak aż skończy się cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać je łyżką. Bezę wyłożyć na rabarbar.
  • Ciasto piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia beza powinna być zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.

Kategorie przepisów