Ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą

Ciasta z rabarbarem najlepiej smakują w maju! Sezon na rabarbar powoli się rozkręca, a że trwa dość krótko nie warto tracić czasu :). Dzisiaj podrzucam Wam przepis na pyszne kruche ciasto, z lekko kwaskowym rabarbarem, którego smak przełamuje słodka, kokosowa beza. Czego chcieć więcej? Może tylko małej filiżanki kawy! Smacznego!
Pin Print
Ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą
Składniki na ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą:
- Ciasto kruche :
-
200 g mąki pszennej
-
100 g zimnego masła
-
50 g cukru pudru
-
2 żółtka
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
- Owoce :
-
500 g rabarbaru
-
2 łyżki drobnego cukru
-
2 łyżki mąki ziemniaczanej
- Kokosowa beza :
-
2 białka
-
100 g drobnego cukru
-
50 g wiórków kokosowych
-
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak przygotować ciasto kruche z rabarbarem i kokosową bezą?
- Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Siekać nożem aż z masła powstaną malutkie kawałeczki, wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki lub na 1 godzinę do lodówki.
- Foremkę o wymiarach 20×30 wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyciągnąć z zamrażalki/lodówki, odrywać po kawałku i wylepić nim równomiernie dno blaszki. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopnie przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być zarumienione. Wyciągnąć i odstawić do przestudzenia.
- Rabarbar umyć, osuszyć i pokroić w 1 cm kawałki. Przesypać do miski, dodać cukier i skrobię ziemniaczaną, wymieszać, wyłożyć na ciasto.
- Przygotować kokosową bezę : białka umieścić w suchej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, przez chwilę ubijać, następnie dodać kolejną łyżkę i tak aż skończy się cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać je łyżką. Bezę wyłożyć na rabarbar.
- Ciasto piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia beza powinna być zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.