Ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą

Ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą

Sprawdzony przepis na doskonałe ciasto kruche z czerwoną porzeczką i bezą. Kwaskowy smak porzeczek idealnie przełamuje słodka, kokosowa beza. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty na koniec lata :).

 

 

Zdjęcie - Ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z PORZECZKAMI I KOKOSOWĄ BEZĄ

 

 

 

Ciasto kruche :

200 g mąki pszennej

100 g zimnego masła

50 g cukru pudru

2 żółtka

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Owoce :

450 g czerwonej porzeczki

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

 

Kokosowa beza :

2 białka

100 g drobnego cukru

50 g wiórków kokosowych

1 łyżka mąki ziemniaczanej

 

 

 

Jak zrobić ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą :

 

Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Siekać nożem aż z masła powstaną malutkie kawałeczki, wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki lub na 1 godzinę do lodówki.

 

Porzeczki opłukać i dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Przesypać do miski.

 

Foremkę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyciągnąć z zamrażalki/lodówki, odrywać po kawałku i wylepić nim równomiernie dno blaszki. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopnie przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być zarumienione. Wyciągnąć i odstawić do przestudzenia.

 

Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto.

 

Przygotować kokosową bezę : białka umieścić w suchej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, przez chwilę ubijać, następnie dodać kolejną łyżkę i tak aż skończy się cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać je łyżką. Bezę wyłożyć na jagody.

 

Ciasto piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia beza powinna być zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.

 

 

 

 

Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!

Kategorie przepisów