Ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą
Sprawdzony przepis na doskonałe ciasto kruche z czerwoną porzeczką i bezą. Kwaskowy smak porzeczek idealnie przełamuje słodka, kokosowa beza. Pyszny dodatek do kawy lub herbaty na koniec lata :).
PRZEPIS NA CIASTO KRUCHE Z PORZECZKAMI I KOKOSOWĄ BEZĄ
Ciasto kruche :
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
50 g cukru pudru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Owoce :
450 g czerwonej porzeczki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Kokosowa beza :
2 białka
100 g drobnego cukru
50 g wiórków kokosowych
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Jak zrobić ciasto kruche z porzeczkami i kokosową bezą :
Przygotować ciasto kruche : na stolnicę przesiać mąkę, dodać cukier puder, proszek do pieczenia i zimne masło. Siekać nożem aż z masła powstaną malutkie kawałeczki, wówczas dodać żółtka i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na 30 minut do zamrażalki lub na 1 godzinę do lodówki.
Porzeczki opłukać i dokładnie osuszyć za pomocą papierowego ręcznika kuchennego. Przesypać do miski.
Foremkę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Kruche ciasto wyciągnąć z zamrażalki/lodówki, odrywać po kawałku i wylepić nim równomiernie dno blaszki. W kilku miejscach nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190 stopnie przez około 12-15 minut. Ciasto powinno być zarumienione. Wyciągnąć i odstawić do przestudzenia.
Porzeczki wymieszać z mąką ziemniaczaną, wyłożyć na ciasto.
Przygotować kokosową bezę : białka umieścić w suchej misce, ubijać mikserem na wysokich obrotach aż powstanie sztywna piana. Wówczas dodawać po 1 łyżce cukru, przez chwilę ubijać, następnie dodać kolejną łyżkę i tak aż skończy się cukier. Po dodaniu całego cukru ubijać jeszcze przez chwilę, masa powinna być gęsta i lśniąca. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować. Dodać wiórki kokosowe i wymieszać je łyżką. Bezę wyłożyć na jagody.
Ciasto piec w temperaturze 160 stopni przez około 45 minut. Pod koniec pieczenia beza powinna być zarumieniona. Wyłączyć piekarnik i zostawić w nim ciasto przy uchylonych drzwiczkach do całkowitego ostudzenia.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!