Ciasto korzenne z jabłkami i wiórkami
Cześć i czołem oj nie dziś nie kluski z rosołem 😂 a wręcz przeciwnie mam dla was dobry przepis który oczywiście sama wymyśliłam na pyszne ciasto z dodatkiem przyprawy korzennej gdzie dodałam jabłka i wiórki kokosowe. Powiem w sekrecie że ciasto wyszło przepyszne, wilgotne i mocno pachnące przyprawą oraz jabłkami 🍎, nie wiem jak wy ale my uwielbiamy takie ciasta a zwłaszcza że są szybkie w przygotowaniu a jeszcze szybsze w spożywaniu, koleżanka próbowała i zachwalała więc widocznie takie jest. A jeśli jesteście łasuchami do słodkości to serdecznie polecam upieczenie swojskiego pysznego wypieku raz że będziecie zadowoleni a dwa to sama satysfakcja gdy sami pieczemy swoje wypieki, tak więc nie zagaduję i szybko wam przepis notuję 😉
Składniki na ciasto korzenne z jabłkami i wiórkami:
- 4 jajka rozmiar M,
- 1 szklanka cukru,
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1 szklanka oleju,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżka kakao,
- 1 łyżka przyprawy korzennej,
- 7 małych jabłek,
- 4 łyżki wiórek kokosowych
Jak wykonać ciasto korzenne z jabłkami i wiórkami?
Na początek przygotować jabłka obrać je ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych a następnie pokroić w plastry czyli przekroić na połowę następnie na cztery a później w ósemki, gdy jabłka mamy już przygotowane pozostawione w salaterce - miseczce wtedy zabieramy się za przygotowanie ciasta, do miski wbić całe jajka i wsypać cukier dodane składniki zmiksować na jednolitą pulchną masę czyli tak zwany KOGEL - MOGEL. Po zmiksowaniu jajek z cukrem wsypać mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz przyprawę korzenną i olej wtedy kolejny raz za pomocą miksera zmiksować do połączenia się składników ze sobą
Gdy ciasto mamy już połączone z wszystkimi składnikami należy dodać do ciasta przygotowane wcześniej jabłka i za pomocą łyżki wymieszać aby jabłka połączyły się z ciastem, kolejny krok to wsypać gotowe wiórki kokosowe i także wymieszać łyżką aby wiórki wchłonęły się w całe ciasto. Przygotowane ciasto z jabłkami i wiórkami odstawić na 10 minut aby odpoczęło
Po czasie gdy ciasto już odpoczęło należy przygotować blaszkę 35/12 wykładając ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć całe ciasto które ma konsystencję gęstej śmietan. Następnie rozgrzać piekarnik ustawiając go na 180 stopni i piec na drugiej półce od dołu przez 60 minut, natomiast 20 minut przed końcem zwiększyć temperaturę do 190 stopni i piec do tak zwanego suchego patyczka. U mnie ciasto lekko się przypiekło górą ( ale chyba psuje mi się piekarnik ) no i w niczym to nie przeszkadza ponieważ przypalone można usunąć za pomocą mokrej ściereczki. Już upieczone ciasto pozostawić do całkowitego ostygnięcia a po ostygnięciu można posypać cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową wykonaną samodzielnie
Jak ciasto ostygnie bardzo ładnie się kroi nic się nie rozpada i za bardzo nie kruszy się ciasto podczas krojenia, gotowe ciasto nadaje się w sam raz do kawy czy choćby herbaty po za tym ciasto jest bardzo wilgotne a nie suche, zapewniam że wyjdzie każdemu kto jeszcze nie miał przygody z pieczeniem ciast. Jeżeli ktoś nie lubi przyprawy korzennej do tego ciasta można dodać cynamonu bardzo dobrze skomponuje się z dodanymi jabłkami, tak więc nie ma co się zastanawiać tylko brać się za pieczenie ciacha