Ciasto góra lodowa na herbatnikach

Ciasto góra lodowa na herbatnikach w prostszej i szybszej wersji. Ciasto na pysznym kremie budyniowym z zatopionymi biszkoptami w polewie mleczno-kakaowej.

Przepis na ciasto góra lodowej w wersji klasycznej na kakaowym biszkopcie znajdziesz TUTAJ.

Ciasto jest rewelacyjnie w sezonie letnim, kiedy nie chce się nam piec biszkoptu.

Ciasto góra lodowa na herbatnikach jest słodziutkie, kremowe z pyszną polewą. Swoją nazwę zawdzięcza ułożeniu biszkoptów, które przypominają górę.

Dla urozmaicenia smaku dodałam odrobinę marmolady różanej, ale może być równiż owocowa lub powidła śliwkowe.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta bez pieczenia.

Zdjęcie - Ciasto góra lodowa na herbatnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO GÓRA LODOWA NA HERBATNIKACH

SKŁADNIKI NA KREM BUDYNIOWY:

  • 700 ml mleka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 żółtka
  • 2 x 40 g budyń waniliowy, proszek
  • 200 g masła, temp. pokojowa

SKŁADNIKI NA POLEWĘ:

  • 150 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
  • 1 łyżka kakao, czubata

DODATKOWO:

  • 2 x opakowanie herbatników kakaowych
  • 6 łyżek marmolady różanej lub owocowej (opcjonalnie)
  • 1 opakowanie biszkoptów, okrągłych

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy pierwszą warstwę herbatników i smarujemy połową marmolady(jeśli używasz).
500 ml mleka zagotowujemy razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz żółtka. Cały czas mieszając powoli wlewamy zimne mleko do gorącego. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń zacznie gęstnieć. Owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń. Wykładamy połowę kremu na herbatniki i przykrywamy drugą warstwą. Smarujemy marmoladą i wykładamy krem. Biszkopciki przekrawamy na pół i lekko wciskamy w krem jeden obok drugiego.
Masło wodę oraz cukier zagotowujemy. Następnie dodajemy mleko w proszku. Masę dzielimy na dwie części dodając do jednej łyżkę mleka w proszku, a do drugiej przesiane kakao. Wylewamy na początku jasną polewę na herbatniki, następnie kakaową tworząc fikuśne kształty.

Zdjęcie - Ciasto góra lodowa na herbatnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto góra lodowa na herbatnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto góra lodowa na herbatnikach - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto knoppers

Ciasto knoppers

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto kawowy puszek
1

Ciasto kawowy puszek

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Knoppers + film - Jak zrobić
1

Knoppers + film - Jak zrobić

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Milky way bez pieczenia - ciasto w 15 minut!

Milky way bez pieczenia - cias…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Murzynek z kremem
2

Murzynek z kremem

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Rafaello na krakersach
4

Rafaello na krakersach

ilovebake ilovebake
I Love Bake