Ciasto fale dunaju z jabłkami

Ciasto fale dunaju z jabłkami w odsłonie jesiennej. Warstwa waniliowego ciasta, kakaowego z owocami przykryte kremem mascarpone i polewą czekoladową.

Ciasto jest maślane, wilgotne i doskonale pasuje do lekkiego kremu z mascarpone.

W tradycyjnym przepisie krem był na bazie budyniu i masła, ale zastąpiłam go lżejszą wersją i według mnie bardziej pasuje. Cięższe ciasto i delikatny krem świetnie razem współgrają. Do tego soczyste kawałeczki owoców i polewa czekoladowa.

Jabłka kroimy w kostki dosyć duże, aby były widoczne w cieście i stworzyły w falę.

W okresie jesiennym przepis na ciasto fale dunaju z jabłkami to strzał w dziesiątkę. Deser łączymy w sobie kilka warstw i możesz je podawać na przeróżne okazje i święta.

TUTAJ znajdziesz klasyczny przepis na ciasto fale dunaju z wiśniami.

Zdjęcie - Ciasto fale dunaju z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO FALE DUNAJU Z JABŁKAMI

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 5 jajek, dużych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu lub esencji waniliowej
  • 180 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
  • 250 g mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 1/2 łyżki kakao
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM MASCARPONE:

  • 400 ml śmietanki kremówki 30%
  • 300 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru

SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

  • 70 g śmietanki kremówki 30%
  • 70 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną)

DODATKOWO:

  • 3-4 jabłka, duże

* 1 szklanka o pojemności 250 ml.

Formę o wym. 24×24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem. Białka oddzielamy od żółtek. Miękkie masło miksujemy z cukrem na puszystą masę oraz wanilią, dodajemy po jednym żółtku. Następnie w kilku niedużych porcjach dodajemy przesianą mąkę. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy piankę z ciastem. Gotowe dzielimy na dwie części. Jasną część wykładamy na dno formy. Do drugiej części dodajemy przesiane kakao oraz cynamon i delikatnie mieszamy. Wykładamy na jasną część.
Jabłka obieramy i kroimy na kawałki. Układamy na cieście jeden obok drugiego i lekko wciskamy w ciasto. Pieczemy w temp. 170 C przez około 40-50 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu wyjmujemy i zostawiamy do wystudzenia.
Śmietankę miksujemy razem z mascarpone na gęsty krem. Na koniec łączymy z przesianym cukrem pudrem. Wykładamy na ciasto.
Śmietankę na polewę mocno podgrzewamy. Dodajemy kawałki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na krem. Wkładamy do lodówki na 1-2 godz. lub całą noc.

Zdjęcie - Ciasto fale dunaju z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto fale dunaju z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto fale dunaju z jabłkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Bezy kokosowe z migdałami
1

Bezy kokosowe z migdałami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Omlet z mozzarellą i pomidorami

Omlet z mozzarellą i pomidoram…

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Ciasto góra lodowa

Ciasto góra lodowa

Beti Beti
kruche babeczki

Szarlotka z bezą
2

Szarlotka z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szakszuka według Yotama Ottolenghiego
2

Szakszuka według Yotama Ottole…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Przepisy z tych kategorii

Placek z gruszkami + film

Placek z gruszkami + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Szarlotka z bezą
2

Szarlotka z bezą

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kurczak z jabłkiem w sosie śmietanowo - kurkumowym
4

Kurczak z jabłkiem w sosie śmi…

Beti Beti
kruche babeczki

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem
2

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Jesienne ciasto z kruszonką

Jesienne ciasto z kruszonką

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Ciasto kilimandżaro
1

Ciasto kilimandżaro

ilovebake ilovebake
I Love Bake