Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku

Ciasto duńskie w smaku przypomina mi połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego. Jest chrupiące, a zarazem mięciutkie i lekkie. U nas znane jest pod nazwą danisze, natomiast zagranicą danish pastry. Ciasto przekładane jest masłem i kilkakrotnie rozwałkowywane, aby powstały warstwy. Z tego przepisu możecie wykonywać dowolne wariacje i tworzyć różnego rodzaju ciastka. Inspiracja ze strony bellnad. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 225 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 110 g masła, temp. pokojowa

Do niewielkiej miseczki przesypujemy drożdże razem z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone jajko, łączymy mikserem lub dłońmi. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto zagniatamy przez ok. 2 minuty.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wym. 20×30 cm.

Masło dzielimy na niewielkie kawałeczki i układamy na 2/3 części ciasta, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od brzegów.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto składamy na trzy części, jak list. Część ciasta bez masła nakładamy na masło, do środka. Natomiast dolną część ciasta wywijamy do góry.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto możemy odwrócić o 90 zgodnie ze wskazówkami zegara, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy na wym. 15×30 cm i ponownie składamy na trzy części. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Cały proces powtarzamy przez 3-4 razy. Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed formowaniem bułeczek ciasto należy schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Z tego przepisu upiekłam 6 dużych ciastek tzw. wiatraczków.

Kliknij TUTAJ, aby obejrzeć filmik z wykonania ciasta.

Tagi: Ciasto, duńskie

 

Przepisy z tych kategorii

Pasta z wędzonej makreli z ogórkami kiszonymi i jajkami

Pasta z wędzonej makreli z ogó…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Tort czekoladowy
3

Tort czekoladowy

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku

Huevos rancheros, czyli jajka…

food² food²
Food Square

Na śniadanie : muffiny jajeczne!
1

Na śniadanie : muffiny jajeczn…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pavlova - gluten free, lactose free

Pavlova - gluten free, lactose…

Dagooshya Dagooshya
My Culinary Art

Grillowane kanapki z serem (Grilled Cheese Sandwich)

Grillowane kanapki z serem (Gr…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Przepisy z tych kategorii

Fuczki - bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty
2

Fuczki - bieszczadzkie placki…

Beti Beti
kruche babeczki

Ciasto ucierane z serem
2

Ciasto ucierane z serem

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Zupa cebulowa
2

Zupa cebulowa

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Ciasto dyniowe znakomite. Proste, bez miksera. Wege

Ciasto dyniowe znakomite. Pros…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Tarta szpinakowa na sezamowym spodzie

Tarta szpinakowa na sezamowym…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Naleśniki z dyniowym kremem orzechowym z ciecierzycą
1

Naleśniki z dyniowym kremem or…

Flymetothespoon Flymetothespoon
Flymetothespoon