Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku

Ciasto duńskie w smaku przypomina mi połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego. Jest chrupiące, a zarazem mięciutkie i lekkie. U nas znane jest pod nazwą danisze, natomiast zagranicą danish pastry. Ciasto przekładane jest masłem i kilkakrotnie rozwałkowywane, aby powstały warstwy. Z tego przepisu możecie wykonywać dowolne wariacje i tworzyć różnego rodzaju ciastka. Inspiracja ze strony bellnad. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 225 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 110 g masła, temp. pokojowa

Do niewielkiej miseczki przesypujemy drożdże razem z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone jajko, łączymy mikserem lub dłońmi. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto zagniatamy przez ok. 2 minuty.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wym. 20×30 cm.

Masło dzielimy na niewielkie kawałeczki i układamy na 2/3 części ciasta, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od brzegów.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto składamy na trzy części, jak list. Część ciasta bez masła nakładamy na masło, do środka. Natomiast dolną część ciasta wywijamy do góry.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto możemy odwrócić o 90 zgodnie ze wskazówkami zegara, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy na wym. 15×30 cm i ponownie składamy na trzy części. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Cały proces powtarzamy przez 3-4 razy. Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed formowaniem bułeczek ciasto należy schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Z tego przepisu upiekłam 6 dużych ciastek tzw. wiatraczków.

Kliknij TUTAJ, aby obejrzeć filmik z wykonania ciasta.

Tagi: Ciasto, duńskie

 

Przepisy z tych kategorii

Pieczarki portobello faszerowane kuskusem

Pieczarki portobello faszerowa…

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Sakiewki schabowe od serca

Sakiewki schabowe od serca

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Cepeliny ze skwarkami Babci Jadzi
1

Cepeliny ze skwarkami Babci Ja…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Jabłka w cieście według prababci

Jabłka w cieście według prabab…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zupa krem z kalafiora z białą czekoladą

Zupa krem z kalafiora z białą…

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Zrazy z mięsa mielonego
1

Zrazy z mięsa mielonego

Kujawski Kujawski
Przepisy z szuflady

Przepisy z tych kategorii

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Szwedzki świąteczny chleb korzenny na piwie - Vörtbröd. Grudniowa piekarnia

Szwedzki świąteczny chleb korz…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Vörtbröd - szwedzki chleb świąteczny

Vörtbröd - szwedzki chleb świą…

MarcinH MarcinH
Grahamka

Brunkager, czyli brązowe ciasteczka pachnące świętami
1

Brunkager, czyli brązowe ciast…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze

Śledzie w cytrusach na świąteczny stół. Spotkanie w Ambasadzie Szwecji
2

Śledzie w cytrusach na świątec…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Najlepsze ciasteczka imbirowe i kolacja z prawdziwego zdarzenia
1

Najlepsze ciasteczka imbirowe…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze