Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku

Ciasto duńskie w smaku przypomina mi połączenie ciasta drożdżowego i francuskiego. Jest chrupiące, a zarazem mięciutkie i lekkie. U nas znane jest pod nazwą danisze, natomiast zagranicą danish pastry. Ciasto przekładane jest masłem i kilkakrotnie rozwałkowywane, aby powstały warstwy. Z tego przepisu możecie wykonywać dowolne wariacje i tworzyć różnego rodzaju ciastka. Inspiracja ze strony bellnad. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 225 g mąki tortowej
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 125 ml ciepłego mleka
  • szczypta soli
  • 1 jajko, temp. pokojowa
  • 110 g masła, temp. pokojowa

Do niewielkiej miseczki przesypujemy drożdże razem z cukrem, następnie dodajemy ciepłe mleko i mieszamy. Odstawiamy na ok. 10 min, aż drożdże zaczną pracować.

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zaczyn drożdżowy, lekko rozmącone jajko, łączymy mikserem lub dłońmi. Po wymieszaniu wszystkich składników ciasto zagniatamy przez ok. 2 minuty.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Stolnicę lekko oprószamy mąką i wałkujemy ciasto na prostokąt o wym. 20×30 cm.

Masło dzielimy na niewielkie kawałeczki i układamy na 2/3 części ciasta, zostawiając 1 cm wolnego miejsca od brzegów.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto składamy na trzy części, jak list. Część ciasta bez masła nakładamy na masło, do środka. Natomiast dolną część ciasta wywijamy do góry.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Ciasto możemy odwrócić o 90 zgodnie ze wskazówkami zegara, ale nie jest to konieczne. Rozwałkowujemy na wym. 15×30 cm i ponownie składamy na trzy części. Zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 15 min. Cały proces powtarzamy przez 3-4 razy. Ciasto powinno mieć grubość ok. 5 mm.

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto duńskie (Danish) – krok po kroku - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przed formowaniem bułeczek ciasto należy schłodzić przez min. 30 min. w lodówce. Z tego przepisu upiekłam 6 dużych ciastek tzw. wiatraczków.

Kliknij TUTAJ, aby obejrzeć filmik z wykonania ciasta.

Tagi: Ciasto, duńskie

 

Przepisy z tych kategorii

Sałatka brokułowa z jajkami, kukurydzą i tuńczykiem
1

Sałatka brokułowa z jajkami, k…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Bagietki zapiekane z masą jajeczną i boczkiem
3

Bagietki zapiekane z masą jaje…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Grzanki z kurkami i jajkiem
1

Grzanki z kurkami i jajkiem

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ryż ze szpinakiem
1

Ryż ze szpinakiem

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Kruche ciasto z jagodami i bezą
3

Kruche ciasto z jagodami i bez…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Przepisy z tych kategorii

Bezglutenowe muffiny z morelami i białą czekoladą
1

Bezglutenowe muffiny z morelam…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Babeczki z wiśniami i lukrem malinowym
1

Babeczki z wiśniami i lukrem m…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rurki z dżemem i kokosową masą twarogową
2

Rurki z dżemem i kokosową masą…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Zwijane drożdżówki z malinami
1

Zwijane drożdżówki z malinami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Drożdżówki z truskawkami i budyniem
1

Drożdżówki z truskawkami i bud…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Babeczki jogurtowe z borówkami
1

Babeczki jogurtowe z borówkami

food² food²
Food Square