Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką

Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami, dzisiaj z borówką amerykańską i kruszonką. W ubiegłym tygodniu piekłam je dwa razy, uwielbiamy je u mnie w domu :). Nieodłącznie kojarzy się z latem i nie ma zmiłuj, w sezonie musi być choć raz!

- Zaczyn :
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 ml letniego mleka
- Ciasto:
600 g mąki pszennej
125 g cukru
szczypta soli
100 g masła
3 duże jajka
Owoce :
400 g borówki amerykańskiej
- Kruszonka :
100 g mąki pszennej
75 g cukru
50 g zimnego masła
- Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć na 3 godziny przez rozpoczęciem przygotowywania ciasta.
- Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut.
- Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia.
- Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, masło, jajka i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut. Miskę zakryć kuchenną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na półtorej godziny.
- Po tym czasie przełożyć je do blachy (25×35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi równomiernie rozprowadzić po blasze. Na wierzch wysypać owoce, lekko wcisnąć je w ciasto.
- Następnie przygotować kruszonkę : mąkę, cukier i masło umieścić w misce, rozcierać między palcami aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto i owoce. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne około półtorej godziny (ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu foremki).
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.