Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką


Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami, dzisiaj z borówką amerykańską i kruszonką. W ubiegłym tygodniu piekłam je dwa razy, uwielbiamy je u mnie w domu :). Nieodłącznie kojarzy się z latem i nie ma zmiłuj, w sezonie musi być choć raz!
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKA I KRUSZONKĄ

Zaczyn :
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 ml letniego mleka
Ciasto :
600 g mąki pszennej
125 g cukru
szczypta soli
100 g masła
3 duże jajka
Owoce :
400 g borówki amerykańskiej
Kruszonka :
100 g mąki pszennej
75 g cukru
50 g zimnego masła

Jak zrobić ciasto drożdżowe z borówka amerykańską i kruszonką : Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć na 3 godziny przez rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, masło, jajka i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut. Miskę zakryć kuchenną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie przełożyć je do blachy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi równomiernie rozprowadzić po blasze. Na wierzch wysypać owoce, lekko wcisnąć je w ciasto. Następnie przygotować kruszonkę : mąkę, cukier i masło umieścić w misce, rozcierać między palcami aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto i owoce. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne około półtorej godziny (ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu foremki). Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Jagodowa kostka
2

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Jogurt owocowy z miętą
1

Jogurt owocowy z miętą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sernik na zimno z twarogu z owocami i galaretką
1

Sernik na zimno z twarogu z ow…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Galette z morelami i borówką
1

Galette z morelami i borówką

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Sałatka owocowa serwowana w arbuzie
1

Sałatka owocowa serwowana w ar…

food² food²
Food Square

Gotowane jogurtowe babeczki z agrestem
1

Gotowane jogurtowe babeczki z…

Krakowgotuje Krakowgotuje
Kraków gotuje!

Przepisy z tych kategorii

Dyniowy chleb kanapkowy

Dyniowy chleb kanapkowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto waniliowo - kakaowe z patelni - bez pieczenia!
1

Ciasto waniliowo - kakaowe z p…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Mini pizze

Mini pizze

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Ciasteczka Spirale
1

Ciasteczka Spirale

Beti Beti
kruche babeczki

Foccacia z winogronami i rozmarynem

Foccacia z winogronami i rozma…

food² food²
Food Square

Chałka dyniowa

Chałka dyniowa

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!