Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką


Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami, dzisiaj z borówką amerykańską i kruszonką. W ubiegłym tygodniu piekłam je dwa razy, uwielbiamy je u mnie w domu :). Nieodłącznie kojarzy się z latem i nie ma zmiłuj, w sezonie musi być choć raz!
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKA I KRUSZONKĄ

Zaczyn :
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 ml letniego mleka
Ciasto :
600 g mąki pszennej
125 g cukru
szczypta soli
100 g masła
3 duże jajka
Owoce :
400 g borówki amerykańskiej
Kruszonka :
100 g mąki pszennej
75 g cukru
50 g zimnego masła

Jak zrobić ciasto drożdżowe z borówka amerykańską i kruszonką : Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć na 3 godziny przez rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, masło, jajka i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut. Miskę zakryć kuchenną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie przełożyć je do blachy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi równomiernie rozprowadzić po blasze. Na wierzch wysypać owoce, lekko wcisnąć je w ciasto. Następnie przygotować kruszonkę : mąkę, cukier i masło umieścić w misce, rozcierać między palcami aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto i owoce. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne około półtorej godziny (ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu foremki). Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Przepisy z tych kategorii

Jagodowa kostka
2

Jagodowa kostka

Beti Beti
kruche babeczki

Śniadanie czy deser z borówkami amerykańskimi?
1

Śniadanie czy deser z borówkam…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”
1

Ciasto „Borówkowe szaleństwo”

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Ciasto łaciate z borówkami
3

Ciasto łaciate z borówkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto malinowy król
1

Ciasto malinowy król

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Sernik na zimno z białą czekoladą i borówkami
1

Sernik na zimno z białą czekol…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Racuszki na kefirze z jabłkiem i bananem
1

Racuszki na kefirze z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie
1

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Muffiny bananowo-migdałowe ze stevią
1

Muffiny bananowo-migdałowe ze…

montka montka
cukierenka

Cynamonowe pancake
2

Cynamonowe pancake

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Migdałowe ciasto z owocami
2

Migdałowe ciasto z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Szarlotka z budyniową pianką
2

Szarlotka z budyniową pianką

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu