Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką


Klasyczne ciasto drożdżowe z owocami, dzisiaj z borówką amerykańską i kruszonką. W ubiegłym tygodniu piekłam je dwa razy, uwielbiamy je u mnie w domu :). Nieodłącznie kojarzy się z latem i nie ma zmiłuj, w sezonie musi być choć raz!
Zdjęcie - Ciasto drożdżowe z borówką amerykańską i kruszonką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA CIASTO DROŻDŻOWE Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKA I KRUSZONKĄ

Zaczyn :
35 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru
200 ml letniego mleka
Ciasto :
600 g mąki pszennej
125 g cukru
szczypta soli
100 g masła
3 duże jajka
Owoce :
400 g borówki amerykańskiej
Kruszonka :
100 g mąki pszennej
75 g cukru
50 g zimnego masła

Jak zrobić ciasto drożdżowe z borówka amerykańską i kruszonką : Jajka powinny być w temperaturze pokojowej, należy je wyciągnąć na 3 godziny przez rozpoczęciem przygotowywania ciasta. Przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać, odstawić na 10-15 minut. Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Do większej miski przesiać mąkę, dodać cukier, sól, masło, jajka i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 5 minut. Miskę zakryć kuchenną ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na półtorej godziny. Po tym czasie przełożyć je do blachy (25x35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi równomiernie rozprowadzić po blasze. Na wierzch wysypać owoce, lekko wcisnąć je w ciasto. Następnie przygotować kruszonkę : mąkę, cukier i masło umieścić w misce, rozcierać między palcami aż powstaną grudki. Gotową kruszonką posypać ciasto i owoce. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne około półtorej godziny (ciasto powinno urosnąć mniej więcej do brzegu foremki). Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut. Wyciągnąć, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kategorie przepisów

Podobne przepisy