Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepis

Ciasto drożdżowe lub jak kto woli drożdżówka z truskawkami i kruszonką to jedno z tych wypieków, które na długo zapadają w pamięć. Już podczas pieczenia ciasto drożdżowe ma cudowny zapach truskawek w połączeniu z wanilią i drożdżami. Coś niesamowitego i pięknego. Cały dom na długo wypełniony jest aromatem i trzeba odpędzać domowników od ciasta, które w moim wypadku musi poczekać z jedzeniem, aż zrobię zdjęcia. Ciasto drożdżowe z tego przepisu to wersja dla leniuchów, którzy nie lubią wyrabiania. Składniki wykładamy warstwami, zostawiamy na 2 godziny i po tym czasie mieszamy. Pieczemy i pyszne, a zarazem proste ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką jest gotowe.

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania na oleju i bez masła jest według mnie delikatniejsze niż tradycyjna drożdżówka. Ciasto jest wilgotniejsze, przypomina trochę połączenie ciasta ucieranego z drożdżowym. Truskawki nie zapadają się w cieście, przez co ciasto jest równe i można spokojnie próbować z innymi owocami np. brzoskwiniami. Ciasto oprószyłam niewielką ilością bułki tartej, aby nie pochłaniało za dużo wody z truskawek.

Ciasto drożdżowe, które samo się robi to idealny patent dla zapracowanych osób, nie wymaga dużej uwagi i nie pochłania zbyt wiele czasu. Ciasto spokojnie można także wstawić na noc do lodówki, rano przemieszać i upiec.

Jest to na pewno jeden z lepszych przepisów na ciasto drożdżowe z truskawkami i kruszonką, a na pewno u mnie w domu zostanie na długo. Drożdżówka w sam raz na nadchodzący sezon truskawkowy.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta drożdżowe.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO DROŻDŻOWE (DROŻDŻÓWKA) Z TRUSKAWKAMI – PRZEPIS KROK PO KROKU

SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

  • 22 g drożdży suchych lub 45 g świeżych
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka, ciepłego
  • 3/4 szklanki oleju
  • 3 jajka
  • 4 1/3 szklanki mąki tortowej
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

  • 100 g mąki tortowej
  • 80 g masła lub margaryny, zimnej
  • 30 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta soli

DODATKOWO:

  • ok. 400-500 g truskawek (owoców)
  • 2 łyżki bułki tartej

Do dużej miski wsypujemy drożdże suche lub pokruszone drożdże świeże. Wsypujemy cukier, zalewamy ciepłym mlekiem. Następnie wlewamy olej, jajka lekko roztrzepujemy i także wlewamy. Mąkę przesiewamy bezpośrednio do miski razem ze szczyptą soli. Miskę owijamy folią i zostawiamy na 2 -2,5 godz w ciepłym miejscu. Po tym czasie miksujemy chwilę mikserem do połączenia składników z końcówką tzw. hakiem. Wszystkie składniki na kruszonkę rozdrabniamy między palcami, aż powstaną grudki. Ciasto przekładamy do formy o wym. 24×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy bułka tartą i układamy w niewielkich odstępach od siebie połówki truskawek. Obsypujemy kruszonką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C na ok. 45 min. Poniżej znajdziesz zdjęcia krok po kroku z wykonania ciasta drożdżowego z truskawkami i kruszonką.

Zdjęcie - Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiZdjęcie - Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami   Zdjęcie - Ciasto drożdżowe (drożdżówka) z truskawkami i kruszonką, bez wyrabiania – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Knedle ze śliwkami. Odpuść sobie – bądź szczęśliwa!

Knedle ze śliwkami. Odpuść sob…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sałatka jarzynowa
1

Sałatka jarzynowa

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Orkiszowe knedle ze śliwkami
1

Orkiszowe knedle ze śliwkami

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Wuzetka
6

Wuzetka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Łazanki z młodą kapustą
1

Łazanki z młodą kapustą

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Jagodzianki z kruszonką
1

Jagodzianki z kruszonką

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Przepisy z tych kategorii

Placuszki z jabłkami

Placuszki z jabłkami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Domowy zakwas  żytni do chleba i na żur
2

Domowy zakwas żytni do chleba…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Holenderska bagietka tygrysia

Holenderska bagietka tygrysia

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ptysie smażone, gniazdka, wieniec
2

Ptysie smażone, gniazdka, wien…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chleb pszenno – owsiany

Chleb pszenno – owsiany

napiecyku napiecyku
napiecyku

Babeczki dyniowe
2

Babeczki dyniowe

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy