Ciasto czekoladowe z kremem straciatella

Ciasto czekoladowe z kremem czekoladowym oraz straciatella. Biszkopt nasączany jest mocną herbatą i razem z warstwami kremu tworzy bardzo pyszną i mocno czekoladową całość. Ciasto jest delikatne, lekkie i słodkie.

Biszkopt zamiast herbatą można nasączyć ulubionym alkoholem rozcieńczonym z wodą. Uzyskamy wtedy lekko alkoholowy aromat, który dodatkowo urozmaici smak ciasta. Dodanie np. wiśniówki bardzo pasuje do smaku czekolady i dodatkowo ją uwydatni.

Ciasto koniecznie musi przeleć w lodówce min. kilka godzin, aby masa budyniowa mocniej stężała oraz smaki ciasta się przegryzły.

Ciasto czekoladowe z kremem na bazie budyniu i czekolady oraz krem śmietankowy z kawałkami czekolady doskonały dla osób uwielbiających kremowe przekładańce z dużą dawką słodyczy. Chociaż ja bardziej uwielbiam ciasta z owocami to temu nie mogłam się oprzeć i zjadłam kilka kawałków.

TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na ciasta z kremem.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem straciatella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CIASTO CZEKOLADOWE Z KREMEM STRACIATELLA

SKŁADNIKI NA BISZKOPT KAKAOWY:

  • 5 jajek, dużych
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA PONCZ:

  • 1/2 szklanki mocnej herbaty
  • 1 łyżeczka cukru

SKŁADNIKI NA KREM CZEKOLADOWY:

  • 2 budynie waniliowe, proszek
  • 750 ml mleka
  • 50 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego

SKŁADNIKI NA KREM STRACIATELLA:

  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki gorącej wody
  • 3 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady gorzkiej

Do miseczki przesiewamy przez sitko mąki oraz kakao. Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec wsypujemy powoli cukier i miksujemy ok 2 min. Następnie dodajemy po jednym żółtku i miksujemy na najmniejszych obrotach miksera. Dodajemy w kilku partiach przesiane składniki. Po dodaniu każdej bardzo delikatnie mieszamy dużą łyżką drewnianą lub szpatułką, aby jak najmniej opadłą piana z białek. Formę o wym. 24×24 lub lekko większą smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy surowe ciasto i pieczemy w temp. 180 C przez ok. 30 min do tzw. suchego patyczka. Zaraz po wyjęciu gorący biszkopt rzucamy z wys. 30 cm na zabezpieczoną podłogę. W ten sposób biszkopt nie opadnie. Ostudzony przekrawamy na dwie części.
500 ml mleka podgrzewamy z cukrami i masłem, aż do rozpuszczenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy. Do gorącego mleka wlewamy zimne mleko oraz dodajemy kawałki czekolady gorzkiej i mlecznej. Cały czas mieszamy i gotujemy na średnim ogniu, aż do zgęstnienia masy. Gotową owijamy folią i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jeden blat biszkoptowy umieszczamy w formie i nasączamy ponczem. Wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, nasączamy.
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy przesiany cukier puder, niewielkim strumieniem wlewamy ostudzoną żelatynę oraz wsypujemy posypkę lub startą czekoladę. Wykładamy na biszkopt i na wierzchu kremu robimy fale np. za pomocą specjalnej nasadki dodawanej czasami do tortownic lub po prostu widelcem. Wkładamy do lodówki na całą noc.

Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem straciatella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Ciasto czekoladowe z kremem straciatella - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Tort czekoladowy z ptysiami
3

Tort czekoladowy z ptysiami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

35

"Przerośnięty HIT" czyli nasza…

Doprawione Fantazją Doprawione Fantazją
Doprawione Fantazją

Ciasto 3 bit
35

Ciasto 3 bit

ugotujmyto.pl ugotujmyto.pl
Ugotujmy To...

Tort czekoladowy
8

Tort czekoladowy

aronia aronia
Wiem co jem

Brownies migdałowo-wiśniowe z masą budyniową
14

Brownies migdałowo-wiśniowe z…

aronia aronia
Wiem co jem

Deser budyniowy z piernikami

Deser budyniowy z piernikami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo

Przepisy z tych kategorii

Ciasto śnieżny puch
2

Ciasto śnieżny puch

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto poranna rosa
6

Ciasto poranna rosa

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kawowy sernik na zimno
2

Kawowy sernik na zimno

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim

Kostka szwarcwaldzka bez pieczenia
5

Kostka szwarcwaldzka bez piecz…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto śliwka w czekoladzie
1

Ciasto śliwka w czekoladzie

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Ciasto dyniowe bez pieczenia
3

Ciasto dyniowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake