Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia

Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia

Zdjęcie - Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Na wspomnienie tego ciasta mogę napisać tylko: jakież to było dobre. Słodkie biszkopty nasączone w kawie, banany, krem śmietankowy, odrobina dżemu porzeczkowego dla przełamania smaków oraz płatki migdałowe, które przyjemnie chrupią. Można by napisać, że deser wręcz banalny w swej prostocie, a do tego bardzo szybki w przygotowaniu.

 

Składniki ciasto bananowo kawowe bez pieczenia:

(na formę 20x28):

  • opakowanie podłużnych biszkoptów (ok 300 g)
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 szklanki mleka
  • 4-5 bananów
  • sok z cytryny (do skropienia bananów)
  • kilka łyżek dżemu porzeczkowego
  • kawa do nasączenia biszkoptów
  • płatki migdałowe do posypania

 

Jak zrobić ciasto bananowo kawowe bez pieczenia?

Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a po ok 10 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Każdy biszkopt zanurzamy w kawie, a następnie układamy na dnie formy wyłożonej folią lub papierem do pieczenia. Na biszkoptach rozsmarowujemy dżem porzeczkowy.

Dobrze schłodzoną śmietanę ubijamy razem z mascarpone i cukrem pudrem (ja dodałam tylko 2 łyżki, jeśli lubicie bardziej słodkie ciasta, możecie dodać więcej). Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną wcześniej żelatynę i mieszamy do połączenia (najlepiej dodać najpierw trochę masy do żelatyny, wymieszać i dopiero dodać to do pozostałej masy).

Na biszkoptach rozsmarowujemy kilka łyżek masy śmietankowej.

Banany kroimy wzdłuż na pół i kropimy sokiem z cytryny i układamy na masie śmietankowej. Na bananach rozsmarowujemy połowę pozostałej masy śmietankowej, a na niej układamy warstwę biszkoptów namoczonych w kawie.

Na biszkopty wykładamy pozostałą masę, wyrównujemy i posypujemy płatkami migdałowymi (można je dodatkowo podprażyć na suchej patelni).

Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Uwagi:

  • żelatyna w tym cieście nie jest niezbędna, ale dzięki jej dodatkowi będzie się lepiej kroiło
  • biszkopty można zastąpić herbatnikami
  • zamiast płatków migdałowych świetnie sprawdzą się posiekane orzechy lub polewa czekoladowa

 

Zdjęcie - Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciasto bananowo kawowe bez pieczenia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


 

Kategorie przepisów