Ciastka z nadzieniem jabłkowym

SKŁADNIKI NA CIASTO:

Ilość: ok. 20 ciastek

  • 315g mąki
  • 25g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 150g masła lub margaryny
  • szklanki bardzo zimnej wody

Do miski wsypujemy przesianą make, następnie dodajemy cukier, sól oraz pokrojone na drobne kawałki masło lub margarynę. Zagniatamy do momentu, aż margaryna połączy się z suchymi składnikami tworząc małe grudki. Następnie dodajemy wodę i składniki ponownie zagniatamy. Gdy ciasto będzie odchodziło od dłoni i stanie się elastyczne zawijamy je folią i wkładamy na godzinę do lodówki( można również zostawić na noc ).

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:

          1 duże jabłko

  • sok z połówki cytryny
  • 67g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 jajko rozmieszane z wodą

 

Jabłko obieramy i kroimy na plasterki około pół cm i skrapiamy sokiem z połowy cytryny. W oddzielnej miseczce łączymy cukier, cynamon oraz gałkę muszkatołową.

Schłodzone ciasto po godzinie wyciągamy z lodówki i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy. Ciasto powinno mieć grubość około 0,5 cm. Następnie wycinamy koła, ja użyłam do tego zwykłej szklanki. Na jednym wyciętym kółku kładziemy pół plasterka jabłka, może być pokrojone na mniejsze części i dodajemy ok. pół łyżeczki lub łyżeczkę mieszaniny cukru z cynamonem ( w zależności od tego jak bardzo słodkie ma być nadzienie). Boki ciasta lekko zwilżamy wodą i przykrywamy następnym płatem ciasta. Dociskamy boki palcem, a następnie widelcem. Kładziemy na wyłożonej papierem blaszce. Lekko smarujemy rozmieszanym jajkiem z wodą i wycinamy nożykiem cztery otwory.

Ciastka pieczemy w temp. 170 C przez ok. 20-25 min. do uzyskania lekko złotego koloru. Po wyciągnięciu jeszcze ciepłe posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego.

Zdjęcie - Ciastka z nadzieniem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka z nadzieniem jabłkowym - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Tagi: Ciastka, Ciasto kruche, Cynamon, Cytryna, Jabłka

 

Przepisy z tych kategorii

Minitartinki z jabłkami z olejem rzepakowym

Minitartinki z jabłkami z olej…

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Pasta z ciecierzycy i parmezanu

Pasta z ciecierzycy i parmezan…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Zupa z warzywami i fasolą

Zupa z warzywami i fasolą

napiecyku napiecyku
napiecyku

Karmelizowany rabarbar i pudding ryżowy na mleku kokosowym. Deser elfów w Sezonowo od A do M

Karmelizowany rabarbar i puddi…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkam…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kurczak pieczony w całości – faszerowany kaszą – najlepszy
2

Kurczak pieczony w całości – f…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Przepisy z tych kategorii

Truskawkowe shoty z imbirem i matcha

Truskawkowe shoty z imbirem i…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Lody truskawkowe z mascarpone + film

Lody truskawkowe z mascarpone…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Pavlova z kremem budyniowym i truskawkami
2

Pavlova z kremem budyniowym i…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Drożdżowe ze śliwkami
1

Drożdżowe ze śliwkami

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Placuszki z jabłkami
1

Placuszki z jabłkami

Patrycja Patrycja
Simply Food

Ciasto ucierane z owocami
2

Ciasto ucierane z owocami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty