Ciastka podwójnie czekoladowe z bakaliami

Zdjęcie - Ciastka podwójnie czekoladowe z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Czasami w najmniej spodziewanej chwili przychodzi ochota na coś słodkiego. W szafkach nie ma nic. W lodówce nie ma nic. Nawet tajemny schowek jest pusty, pada deszcz, a do najbliższego sklepu mamy 2 km... Wtedy trzeba upiec ciastka. Superszybkie ciastka superczekoladowe. Inspiracją była Eliza Mórawska z White Plate, a po lekkiej modyfikacji i zmniejszeniu ilości cukru przepis był idealny dla naszych kubków smakowych.

100 g mąki tortowej

0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g gorzkiej czekolady

100 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej

100 g masła

3 jajka

100 g cukru trzcinowego dark muscovado

50 g rodzynek i żurawiny w dowolnej proporcji


200 g czekolady i masło rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić do wystudzenia. Jajka z cukrem ubijać przez kilka minut, połączyć z rozpuszczoną czekoladą. Następnie dodać proszek do pieczenia, mąkę, pokrojoną w kawałeczki czekoladę i bakalie. Zamieszać i przy pomocy łyżki do lodów wykładamy ciasto na wyłożoną papierem blachę do pieczenia zachowując 5 cm odstępy między ciastkami, gdyż lekko wyrosną. Wstawiamy ciastka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 min. Studzimy na kratce kuchennej.
Smacznego łakomczuszki :) Madzia

Zdjęcie - Ciastka podwójnie czekoladowe z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka podwójnie czekoladowe z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka podwójnie czekoladowe z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Ciastka podwójnie czekoladowe z bakaliami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

--------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Kategorie przepisów

Podobne przepisy