Ciastka francuskie z budyniem i rodzynkami ( ślimaczki ) – przepis

Pyszne, szybkie i proste tymi słowami można określić przepis na ciastka francuskie. Krem budyniowy jest obłędny w smaku i bardzo słodki. Sprawdzi się nie tylko w tym przepisie, ale będzie doskonałym dopełnieniem innych deserów. Maślane, chrupiące ciastka francuskie wypełnione kremem budyniowym i rodzynkami doskonale dopełniają się smakiem, smarując je po upieczeniu jasnym , kwaśnym dżemem np. morelowym otrzymamy jeszcze ciekawsze połączenie. Inspiracja: kuchnia w zieleni. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 10-11 ciastek

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ( ok. 275 g )
  • 2 żółtka
  • 75 g cukru
  • 1/2 szklanki mleka, pełnego
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • kilka kropel ekstraktu z wanilii lub aromatu
  • 0,5 szklanki rodzynek

DODATKOWO:

  • żółtko wymieszane z łyżką mleka

W rondelku zagotowujemy mleko razem z ekstraktem oraz śmietanką, następnie zdejmujemy z ognia i odstawiamy. Żółtka miksujemy razem z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodajemy przesianą łyżkę mąki i ponownie miksujemy. Następnie powoli dodajemy, cały czas miksując ciepłą mieszankę mleka ze śmietanką. Ponownie wstawiamy na niewielki ogień i chwilę podgrzewamy, cały czas mieszając, nie doprowadzając do wrzenia ( żółtka mogłyby się ściąć pod wpływem temp. ). Masa powinna być gęsta. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Ciasto francuskie przekładamy na stolnicę i smarujemy budyniem oraz obsypujemy rodzynkami. Zwijamy jak roladę wzdłuż dłuższego boku. Ostrym nożem kroimy na ok. 10-11 części. Każdą przekładamy na blaszkę do pieczenia w dosyć dużych odstępach od siebie, rozcięta częścią do góry. Każdy kawałek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20-25 min. Smacznego.

Zdjęcie - Ciastka francuskie z budyniem i rodzynkami ( ślimaczki ) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciastka francuskie z budyniem i rodzynkami ( ślimaczki ) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: budyń, Ciasto francuskie, Kremówka, Rodzynki, Wanilia

Przepisy z tych kategorii

Mufinki z bakaliami

Mufinki z bakaliami

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Racuchy z agrestem i kruszonką
1

Racuchy z agrestem i kruszonką

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babeczki z budyniem i owocami

Babeczki z budyniem i owocami

Qchnia24 Qchnia24
Qchnia24

Pełnoziarniste muffiny z jagodami

Pełnoziarniste muffiny z jagod…

waniliowa chmurka waniliowa chmurka
Waniliowa Chmurka

Muffiny z żurawiną

Muffiny z żurawiną

Ali Ali
Pieczenie chleba i inne przepisy

Waniliowe babeczki  z jeżynami
1

Waniliowe babeczki z jeżynami

Cris Cris
Zakamarki mojej kuchni