Ciasteczka z szybkami ( na choinkę ) – przepis

Ciasteczka, które pobudzają wyobraźnie dzieci i dorosłych. Sprawdzą się jako dekoracja na choince, ale także jako świąteczne ciasteczka na bożonarodzeniowym stole. Ciasteczka możemy posypać cukrem pudrem, udekorować lukrem lub po prostu podać bez dodatków. Spokojnie mogą być przechowywane przez miesiąc w pojemniku, ale najlepiej smakują po trzech dniach od upieczenia. Opcjonalnie zamiast landrynek możemy dodać proszek z galaretki w różnych kolorach, a witrażyki lub też szybki będą miały piękne odcienie. Inspiracja: bbcgoodfood. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: 2 blaszki ciastek

  •  175 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • 100 g zimnego masła lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 łyżka mleka

DODATKOWO:

  •  małe opakowanie kolorowych landrynek

Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem. Dodajemy mielony imbir, skórkę otartą z pomarańczy oraz masło, które kroimy na niewielkie kawałki. Wszystko razem siekamy nożem, następnie dodajemy mleko i szybko zagniatamy, aż powstanie jednolita masa. Ciasto owijamy folią i wkładamy na min. 30 minut do lodówki.

Stolnicę oprószamy mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość ok. 2-3 mm, następnie foremkami ( jedna większa, druga mniejsza ) wycinamy ciasteczka z otworem. Jeśli chcemy je zawiesić na choince, za pomocą patyczka do szaszłyków wykonujemy dziurki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy lekko olejem i przekładamy ciasteczka.

Landrynki ( każdy kolor osobno ) wkładamy do woreczka foliowego i kruszymy wałkiem lub używamy malaksera. Wykładamy nim środek ciasteczek tak, aby nie było wolnego miejsca. Pokruszone landrynki nie powinny mocno wystawać poza grubość ciasteczek. Pieczemy w temp. 180 C przez ok.15 minut, aż lekko się zarumienią, a pył z landrynek się roztopi. Po upieczeniu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy odrywamy od papieru do pieczenia. Ciasteczka najlepiej smakują po 3 dniach. Smacznego.

Zdjęcie - Ciasteczka z szybkami ( na choinkę ) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Ciasteczka z szybkami ( na choinkę ) – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: imbir, landrynki, skorka z pomarańczy

Przepisy z tych kategorii

Korzenne kruche ciasteczka
1

Korzenne kruche ciasteczka

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasteczka dla św. Mikołaja
1

Ciasteczka dla św. Mikołaja

From movie to the kitchen From movie to the kitchen
From movie to the kitchen

Ciastka ze skwarek
3

Ciastka ze skwarek

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Greckie ciasteczka Kurabiedes

Greckie ciasteczka Kurabiedes

Kulinarne pyszności Molki Kulinarne pyszności Molki
Kulinarne pyszności Molki

Pepparkakor z mąki kasztanowej - szwedzkie imbirowe pierniczki bez cukru i bez glutenu

Pepparkakor z mąki kasztanowej…

food² food²
Food Square

Lebkuchen - najlepsze pierniki na świecie

Lebkuchen - najlepsze pierniki…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Przepisy z tych kategorii

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

Dyniowe ciasteczka z czekoladą

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu

Babeczki dyniowe z orzechami
1

Babeczki dyniowe z orzechami

napiecyku napiecyku
napiecyku

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Pieczeń wieprzowa z kminkiem

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem i cynamonem
2

Rogaliki drożdżowe z jabłkiem…

Beti Beti
kruche babeczki

Muffinki cytrynowe z malinami wg Nigelli

Muffinki cytrynowe z malinami…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Muffiny na kefirze z jabłkami i orzechami
1

Muffiny na kefirze z jabłkami…

Beti Beti
kruche babeczki