Ciasteczka cynamonowe na mączce migdałowej
Błyskawiczne w wykonaniu ciasteczka. Piękny zapach cynamonu unosi się w cały mieszkaniu… ? Polecam ?
Forma: Wykrawacz do ciastek; Temperatura: 180 stopni; Czas pieczenia: ok. 12-15 minut;
Składniki:
- 150 g mąki pszennej lub mąki migdałowej ( polecam wersję drugą)
- 100 g mączki ze zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
- 100 g miękkiego masła
- 60 g cukru pudru
- 1 laska wanilii
- 1 jajko
- 1 łyżka startego cynamonu
Sposób przygotowania:
- Mąkę mieszamy z mączką, dodajemy miękkie masło, cukier puder, nasiona z laski wanilii, jajko i cynamon. Całość zagniatamy ręcznie, formujemy kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na około godzinę
- Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką na grubość około 4-5 mm, wykrawamy ciasteczka i kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
- Ciastka można dodatkowo posypać cukrem trzcinowym lub udekorować płatkami migdałów
- Wkładamy ciastka do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 12-15 minut, do momentu zarumieniania
Smacznego ?