Chlebek pita – przepis krok po kroku

Pamiętam ten czas kiedy „pita” była sprzedawana niedaleko mojej szkoły w małej budce. Jeszcze wtedy mogłam jeść tego typu jedzenie ciągle i nie miałam za dużo wymagań. Dzisiaj to się już bardzo zmieniło i z wiekiem stałam się bardziej wybredna. Zazwyczaj sprzedawane chlebki są już nie pierwszej świeżości, a farsz jest mocno przesolony. Dzisiaj także potrafię wyczuć kiedy jedzenie jest świeże, a kiedy już zaczynają coś przy nim kombinować. Chlebki pita zostały na jakiś czas przeze mnie zapomniane, a raczej przyszła moda na kebab. Natomiast bardzo pozytywnie zostałam zaskoczona tym jak prosto można je zrobić w domu. Zerknij na przepis i zdjęcia.

Jak powstaje pita, a dokładnie jej kształt? Staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione. Wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.

Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.

Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?

TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych

  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli, płaska

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

Grecki chleb na zakwasie - Pan…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Grecki chleb wiejski (pszenno-kukurydziany)
3

Grecki chleb wiejski (pszenno-…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Tiropsomo - greckie bułeczki z serem feta
6

Tiropsomo - greckie bułeczki z…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Churek - chleb z greckiej wyspy Rodos

Churek - chleb z greckiej wysp…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Bakłażany baby z serem Manouri, suszonymi pomidorami i ogrodowym ziołem. Jestem na tarasie!

Bakłażany baby z serem Manouri…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Turecki sos jogurtowy haydari
3

Turecki sos jogurtowy haydari

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Przepisy z tych kategorii

Czebureki z mięsem

Czebureki z mięsem

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Tiramisu z malinami
1

Tiramisu z malinami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Wegańskie lody matcha, czyli lody pistacjowe bez pistacji

Wegańskie lody matcha, czyli l…

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Jogurtowe bułeczki 4 ziarna

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Ciasto z malinami

Ciasto z malinami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Tort malinowy

Tort malinowy

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy