Chlebek pita – przepis krok po kroku

Pamiętam ten czas kiedy „pita” była sprzedawana niedaleko mojej szkoły w małej budce. Jeszcze wtedy mogłam jeść tego typu jedzenie ciągle i nie miałam za dużo wymagań. Dzisiaj to się już bardzo zmieniło i z wiekiem stałam się bardziej wybredna. Zazwyczaj sprzedawane chlebki są już nie pierwszej świeżości, a farsz jest mocno przesolony. Dzisiaj także potrafię wyczuć kiedy jedzenie jest świeże, a kiedy już zaczynają coś przy nim kombinować. Chlebki pita zostały na jakiś czas przeze mnie zapomniane, a raczej przyszła moda na kebab. Natomiast bardzo pozytywnie zostałam zaskoczona tym jak prosto można je zrobić w domu. Zerknij na przepis i zdjęcia.

Jak powstaje pita, a dokładnie jej kształt? Staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione. Wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.

Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.

Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?

TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych

  • 3 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
  • 1 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli, płaska

Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chlebek pita – przepis krok po kroku (ze zdjęciami) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Grecki chleb na zakwasie - Pan de Horiadaki

Grecki chleb na zakwasie - Pan…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Grecki chleb wiejski (pszenno-kukurydziany)
3

Grecki chleb wiejski (pszenno-…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Tiropsomo - greckie bułeczki z serem feta
6

Tiropsomo - greckie bułeczki z…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Churek - chleb z greckiej wyspy Rodos

Churek - chleb z greckiej wysp…

Majana Majana
Majanowe pieczenie

Fava – grecki „hummus” z grochu

Fava – grecki „hummus” z groch…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Sos tzatziki - grecki dip na bazie jogurtu, ogórka i czosnku
1

Sos tzatziki - grecki dip na b…

food² food²
Food Square

Przepisy z tych kategorii

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

food² food²
Food Square

Sałatka grecka
1

Sałatka grecka

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Tzatziki z chrzanem
1

Tzatziki z chrzanem

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy

Dakos
3

Dakos

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Tsoureki – wielkanocny wieniec drożdżowy z jajkami przepiórczymi
2

Tsoureki – wielkanocny w…

food² food²
Food Square

Labneh - kremowy serek z jogurtu greckiego

Labneh - kremowy serek z jogur…

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie