Chlebek pita – przepis krok po kroku

Pamiętam ten czas kiedy „pita” była sprzedawana niedaleko mojej szkoły w małej budce. Jeszcze wtedy mogłam jeść tego typu jedzenie ciągle i nie miałam za dużo wymagań. Dzisiaj to się już bardzo zmieniło i z wiekiem stałam się bardziej wybredna. Zazwyczaj sprzedawane chlebki są już nie pierwszej świeżości, a farsz jest mocno przesolony. Dzisiaj także potrafię wyczuć kiedy jedzenie jest świeże, a kiedy już zaczynają coś przy nim kombinować. Chlebki pita zostały na jakiś czas przeze mnie zapomniane, a raczej przyszła moda na kebab. Natomiast bardzo pozytywnie zostałam zaskoczona tym jak prosto można je zrobić w domu. Zerknij na przepis i zdjęcia.
Jak powstaje pita, a dokładnie jej kształt? Staramy się, aby ciasto było dobrze wyrobione. Wtedy wtłaczamy więcej powietrza i chlebki będą miały ładniejszy kształt. Podczas pieczenia w wysokiej temperaturze powstaje w środku specyficzna kieszonka. Jeśli masz w domu kamień do pizzy to możesz go użyć do pieczenia.
Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej zostawić do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawać. Ponieważ gorący jest jeszcze bardzo delikatny i na pewno nie wolno ich kłaść jeden na drugi bo na pewno będą zaraz płaskie.
Chlebki nie tylko możesz jeść nadziewane. Fajnie będą smakowały z masłem, dżemem lub pastami. Właściwie smakiem przypomina bułeczkę tyle tylko, że ma inny kształt. Świetne także na kanapki do szkoły lub pracy, do środka wkładamy wędlinę i warzywa. Kieszonka w środku fajnie trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.
Pod opisem przepisu znajdziesz zdjęcia z wykonania chlebków pita. Zgodzisz się ze mną, że jest to bardzo proste do przygotowania we własnym domu?
TUTAJ znajdziesz przepis na równie szybką tortillę szpinakową krok po kroku.
CHLEBEK PITA – PRZEPIS
ILOŚĆ: 6 dużych
- 3 1/4 szklanki mąki tortowej
- 1 łyżka drożdży suchych lub 12 g świeżych
- 1 1/2 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli, płaska
Drożdże rozpuszczamy w 1/4 ciepłej wody i zostawiamy na 5 min. Po tym czasie powinny być na powierzchni bąbelki. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, rozczyn z drożdży oraz pozostałą ciepłą wodę. Zagniatamy ciasto, aż będzie gładkie, jednolite i elastyczne. Dzielimy na 6 części. Każdą część formujemy w kuleczkę i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na grubość około 5 mm. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do napuszenia na około 40 min. Po tym czasie wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 C i pieczemy około 10 min do lekkiego zarumienienia. Po wyjęciu zostawiamy do wystudzenia i dopiero wtedy przekrawamy. Podajemy wypełnione farszem.