Chlebek bananowy z żurawiną

Kolejny przepis z wykorzystaniem bardzo dojrzałych i słodkich bananów dziś chlebek bananowy z żurawiną.  Do przygotowania przepisu użyłam świeżej żurawiny, która o tej porze roku jest dostępna w sklepach i na targach, ale jeśli nie byłoby świeżej, możecie użyć mrożonej. Przepis jest na tyle elastyczny, że jeśli nie uda się Wam dostać żadnej z wyżej wymienionych, można pominąć ją zupełnie.

Chlebek bananowy jest wersją wegańską bez jajek i nabiału, opiera się na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym, ale jak wspomniałam wcześniej, przepis jest elastyczny i w przypadku wyboru tłuszczu panuje również swoboda, możecie zastosować olej słonecznikowy lub masło. Mąka to też składnik wymienny ja użyłam mąki orkiszowej, ale wspaniałe ciasto wychodzi z mąką pszenną razową lub zwykłą białą. Osobiście bardzo lubię takie przepisy, bo można po pierwsze wykorzystać przejrzałe banany, które nie wyglądają apetycznie, a po drugie upiec pyszne ciasto ze składników, które na pewno znajdą się w domu. Ciasto jest bardzo smaczne wilgotne z kwaskową nutką, którą daje świeża żurawina i te fantastyczne słodkie kosteczki rozpuszczonej czekolady!

Zapraszam również do wypróbowania pysznego ciasta czekoladowo-bananowego lub muffin bananowo-czekoladowych.

Zdjęcie - Chlebek bananowy z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChlebek bananowy z żurawiną 

Course: Desery

Ilość porcji: 12

 Autor: Anna

Składniki

  • 230 g mąki orkiszowej typ 630 lub pszenna tortowa
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 400 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skórki) czyi 4 duże banany
  • 45 g cukru trzcinowego
  • 60 ml oleju kokosowego lub oliwy
  • 120 ml mleka roślinnego lub krowiego
  • 1/2 tabliczki ciemnej lub deserowej czekolady pokrojonej w kosteczkę
  • 1/2 tabliczki białej czekolady pokrojonej w kosteczkę
  • 80 g świeżej żurawiny może być mrożona

Instrukcje

  1. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę i sól przesiać przez sito, odstawić na bok

  2. Foremkę keksówkę o wymiarach 10x23 cm wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub mąką, piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C

  3. W dużej misce zmiksować lub rozgnieść widelcem banany, powinna powstać papka, dodać olej i cukier oraz mleko, wymieszać

  4. Następnie dodać składniki suche, wymieszać

  5. Na koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę po wymieszaniu nałożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika

  6. Ciasto pieczemy przez 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony surowym ciastem

  7. Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić

  8. Smacznego!

Zdjęcie - Chlebek bananowy z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Chlebek bananowy z jeżynami

Chlebek bananowy z jeżynami

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Ciasto bananowe
5

Ciasto bananowe

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Budyń jaglany z mango, bananem i granatem

Budyń jaglany z mango, bananem…

food² food²
Food Square

Ajvar
2

Ajvar

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Zupa dyniowa z powidłami śliwkowymi

Zupa dyniowa z powidłami śliwk…

figmara figmara
figowe smaki

Deser z kaszy manny + film
3

Deser z kaszy manny + film

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Przepisy z tych kategorii

Krakersik z kremem budyniowym
1

Krakersik z kremem budyniowym

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto fale dunaju z jabłkami
1

Ciasto fale dunaju z jabłkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Kawowy sernik nowojorski
2

Kawowy sernik nowojorski

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Ciasto chałwowe bez pieczenia
1

Ciasto chałwowe bez pieczenia

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chlebek bananowy (banana bread)
1

Chlebek bananowy (banana bread…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Buraczane ciasto czekoladowe

Buraczane ciasto czekoladowe

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu