Chlebek bananowy z żurawiną

Kolejny przepis z wykorzystaniem bardzo dojrzałych i słodkich bananów dziś chlebek bananowy z żurawiną. Do przygotowania przepisu użyłam świeżej żurawiny, która o tej porze roku jest dostępna w sklepach i na targach, ale jeśli nie byłoby świeżej, możecie użyć mrożonej. Przepis jest na tyle elastyczny, że jeśli nie uda się Wam dostać żadnej z wyżej wymienionych, można pominąć ją zupełnie.
Chlebek bananowy jest wersją wegańską bez jajek i nabiału, opiera się na oliwie z oliwek lub oleju kokosowym, ale jak wspomniałam wcześniej, przepis jest elastyczny i w przypadku wyboru tłuszczu panuje również swoboda, możecie zastosować olej słonecznikowy lub masło. Mąka to też składnik wymienny ja użyłam mąki orkiszowej, ale wspaniałe ciasto wychodzi z mąką pszenną razową lub zwykłą białą. Osobiście bardzo lubię takie przepisy, bo można po pierwsze wykorzystać przejrzałe banany, które nie wyglądają apetycznie, a po drugie upiec pyszne ciasto ze składników, które na pewno znajdą się w domu. Ciasto jest bardzo smaczne wilgotne z kwaskową nutką, którą daje świeża żurawina i te fantastyczne słodkie kosteczki rozpuszczonej czekolady!
Zapraszam również do wypróbowania pysznego ciasta czekoladowo-bananowego lub muffin bananowo-czekoladowych.
Chlebek bananowy z żurawiną
Course: Desery
Ilość porcji: 12
Autor: Anna
Składniki
- 230 g mąki orkiszowej typ 630 lub pszenna tortowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 400 g bardzo dojrzałych bananów (waga bez skórki) czyi 4 duże banany
- 45 g cukru trzcinowego
- 60 ml oleju kokosowego lub oliwy
- 120 ml mleka roślinnego lub krowiego
- 1/2 tabliczki ciemnej lub deserowej czekolady pokrojonej w kosteczkę
- 1/2 tabliczki białej czekolady pokrojonej w kosteczkę
- 80 g świeżej żurawiny może być mrożona
Instrukcje
-
Mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę i sól przesiać przez sito, odstawić na bok
-
Foremkę keksówkę o wymiarach 10x23 cm wysmarować masłem i obsypać tartą bułką lub mąką, piekarnik rozgrzać do temperatury 175 st C
-
W dużej misce zmiksować lub rozgnieść widelcem banany, powinna powstać papka, dodać olej i cukier oraz mleko, wymieszać
-
Następnie dodać składniki suche, wymieszać
-
Na koniec dodać posiekaną czekoladę i żurawinę po wymieszaniu nałożyć ciasto do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika
-
Ciasto pieczemy przez 35-45 minut lub do tak zwanego suchego patyczka, patyczek po wyjęciu nie powinien być oblepiony surowym ciastem
-
Po upieczeniu wyjąc z piekarnika i wystudzić
-
Smacznego!