Chleb żytni z orzechami i żurawiną

Zdjęcie - Chleb żytni z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 24 Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną.\

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 1 hr 5 min

Ingredients

  1. 350 g mąki żytniej typ 2000
  2. 150 g mąki orkiszowej
  3. 290 ml wody
  4. 10 g drożdży
  5. 50 g posiekanych orzechów laskowych
  6. 50 g suszonej żurawiny
  7. 2 łyżki siemienia lnianego
  8. 1 płaska łyżeczka soli
  9. ½ łyżeczki cukru

Instructions

  1. Mąkę przesypujemy do dużej miski. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy składniki w dołku, aby powstała gęsta masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło.
  2. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę na 250'C. Kiedy woda będzie gorąca wstawiamy do piekarnika chleb i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

Notes

  1. - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu
  2. - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika
  3. - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowy chleb bakaliowy

Orkiszowy chleb bakaliowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną

Razowy chleb orkiszowy z orzec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Zdrowe ciasto marchewkowe z mielonymi orzechami laskowymi

Zdrowe ciasto marchewkowe z mi…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Sernikobrownie z malinami

Sernikobrownie z malinami

Obiad gotowy Obiad gotowy
Obiad gotowy!

Sernik na zimno z jagodami

Sernik na zimno z jagodami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Dżem rabarbarowo-różany

Dżem rabarbarowo-różany

Tyna Tyna
In cooking we trust

Przepisy z tych kategorii

4 składnikowe bułeczki bez zagniatania

4 składnikowe bułeczki bez zag…

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Odrywane bułeczki z dżemem wiśniowym mojej mamy

Odrywane bułeczki z dżemem wiś…

Ostra Na Słodko Ostra Na Słodko
Ostra Na Słodko

Ciasto drożdżowe z serem i owocami

Ciasto drożdżowe z serem i owo…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kakaowe placuszki na maślance
1

Kakaowe placuszki na maślance

Beti Beti
kruche babeczki

Migdałowe ciasto z wiśniami

Migdałowe ciasto z wiśniami

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Orkiszowa tarta z jabłkami

Orkiszowa tarta z jabłkami

kolorowo-torcikowo kolorowo-torcikowo
kolorowo-torcikowo