Chleb żytni z orzechami i żurawiną

Zdjęcie - Chleb żytni z orzechami i żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPorcje 24 Od tysięcy lat chleb jest jednym z podstawowych produktów żywnościowych w diecie człowieka. Jest ważnym symbolem religijnym, a także elementem tradycji. Zapach świeżo pieczonego chleba zawsze gromadził wokół siebie rodziny, chlebem się dzielono, a także "za chlebem" wyjeżdżano. Chleb tak dalece zakorzenił się w naszym dziennym menu, że wielu nie jest w stanie wyobrazić sobie dnia bez niego. Szczególnie kuszący jest ten ciepły, świeży i pachnący, najczęściej pałaszowany po prostu z masłem. Dziś zdrowa wersja żytniego chleba z dodatkiem mąki orkiszowej. Wzbogacony chrupiącymi orzechami i słodką żurawiną.\

Czas przygotowania 20 min Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 1 hr 5 min

Ingredients

  1. 350 g mąki żytniej typ 2000
  2. 150 g mąki orkiszowej
  3. 290 ml wody
  4. 10 g drożdży
  5. 50 g posiekanych orzechów laskowych
  6. 50 g suszonej żurawiny
  7. 2 łyżki siemienia lnianego
  8. 1 płaska łyżeczka soli
  9. ½ łyżeczki cukru

Instructions

  1. Mąkę przesypujemy do dużej miski. Na środku robimy dołek, wrzucamy pokruszone drożdże, dodajemy cukier i odrobinę ciepłej wody. Mieszamy składniki w dołku, aby powstała gęsta masa. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Po tym czasie dodajemy ciepłą wodę, orzechy, żurawinę, siemię lniane i sól. Pamiętajmy, aby soli nie sypać bezpośrednio na drożdże. Wyrabiamy jednolite ciasto, które będzie się troszkę kleiło.
  2. Keksówkę o wymiarach 30 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto, równając wierzch. Robimy skośne nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Na spód piekarnika wstawiamy naczynie z wodą i nastawiamy temperaturę na 250'C. Kiedy woda będzie gorąca wstawiamy do piekarnika chleb i pieczemy przez 45 minut. Po upieczeniu chleb studzimy na kratce.

Notes

  1. - czas wyrastania chleba zależy od temperatury w pomieszczeniu
  2. - żurawinę czy orzechy można pominąć lub zastąpić np. pestkami dyni czy słonecznika
  3. - chleb najlepiej przechowywać w lnianym woreczku

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowy chleb bakaliowy

Orkiszowy chleb bakaliowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Razowy chleb orkiszowy z orzechami i żurawiną

Razowy chleb orkiszowy z orzec…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Koktajl ze szpinakiem i ananasem

Koktajl ze szpinakiem i ananas…

mapik2705 mapik2705
Świat Domowej Kuchni

Tosty francuskie z ciepłym sosem borówkowym

Tosty francuskie z ciepłym sos…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Placuszki ze śliwkami

Placuszki ze śliwkami

figmara figmara
figowe smaki

Ciasteczka cytrynowe z mascarpone
4

Ciasteczka cytrynowe z mascarp…

Beti Beti
kruche babeczki

Przepisy z tych kategorii

Batoniki proteinowe Nutella
1

Batoniki proteinowe Nutella

Tyna Tyna
In cooking we trust

Pyszne wafle w 3 smakach
2

Pyszne wafle w 3 smakach

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Cappuccino z kokosem
2

Cappuccino z kokosem

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Ciasto z masłem orzechowym na krakersach
2

Ciasto z masłem orzechowym na…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pralinki kokosowe z nadzieniem sezamowym (bez cukru)
1

Pralinki kokosowe z nadzieniem…

Tyna Tyna
In cooking we trust

Malingtony
1

Malingtony

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu