Chleb z ziarnami ( wieloziarnisty ) – przepis

Bardzo prosty w wykonaniu chleb, który jest źródłem cennych witamin i mikroelementów. Można napisać, że jest to chlebek zdrowia. Trzymany w pojemniku na chleb utrzymuje swoją świeżość kilka dni. Zaraz po upieczeniu jest bardzo miękki, delikatny i pięknie pachnie. Przepis z lekką modyfikacją : Chleb. Domowy wypiek.
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: 2 bochenki
- 1 kg mąki krupczatki
- 50 g drożdży świeżych
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek ziaren słonecznika
- 2 szklanki otrąb pszennych
- 3 łyżki sezamu
- 3 łyżki pestek dyni
- 2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru
- 1 l ciepłej wody
Mąkę, ziarna, otręby, sól, cukier i pokruszone drożdże dokładnie mieszamy i zalewamy 1 litrem ciepłej wody. Ciasto wyrabiamy ( powinno być dosyć luźne ), przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie ponownie chwilę wyrabiamy i przekładamy do dwóch keksówek ( wysmarowanych tłuszczem lub papierem do pieczenia ) o wym. 9 x 28 cm, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 min. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 230 C, aż skórka będzie dosyć mocno brązowa. Smacznego.