Chleb z dodatkiem majonezu
Dzisiejszy chleb jest najpopularniejszym obecnie chlebem, który piekę. Wszyscy za nim przepadamy. Powstał jako przeróbka chleba francuskiego z fabrycznej książeczki dołączonej do maszyny do chleba. Chleb ten tylko wyrabiam w maszynie, a piekę już w piekarniku.
Jest delikatny i długo świeży. Ma dodatek zakwasu żytniego i razowej mąki żytniej. Ma też inny, nieco zaskakujący dodatek - majonez.
Pomyślałam, że skoro ciasta z majonezem jako składnikiem, zarówno drożdżowe jak i te proszkowe, są delikatne i wilgotne, a przy tym nic a nic nie czuć majonezu, to czemu by nie spróbować w chlebie? Więc dodałam. Chleb wyszedł cudowny i zajadamy się nim!
Z tego przepisu powstaje jeden duży bochenek. Dzielę go na cztery części, czyli na ćwiartki. W ten sposób, gdy kroję go na śniadanie, otrzymuję kromki już przekrojone na pół. O wiele wygodniejsze do trzymania niż wielkie pajdy. Szczególnie wygodniejsze jest to wtedy, gdy chleb posmaruję płynnym miodem :)
Dodaję do ciasta zakwas, lecz są tu również drożdże, dlatego zakwas nie musi być w pełni aktywny (dokarmiony 12 godzin wcześniej), wystarczy kilka godzin wcześniej.
Ten chleb oczywiście można wyrobić mikserem lub ręcznie, będzie równie udany. Wszystkie składniki przełożyć do miski i zmiksować ciasto lub wyrobić ręcznie. Zostawić w misce do podwojenia objętości na około godzinę. Z wyrośniętym ciastem dalej postępować jak z ciastem z maszyny.
Chleb z dodatkiem majonezu
1 duży bochenek
330 ml wody
1 łyżeczka cukru
10 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych)
2 pełne łyżki zakwasu żytniego
1 pełna łyżka majonezu
550 g mąki pszennej
50 g mąki żytniej razowej typ 2000
1,5 łyżeczki soli
Drożdże zasypać cukrem w kubeczku i wymieszać, a gdy powstanie papka wymieszać z wodą. Drożdże suszone wsypać do wody bez mieszania.
Wodę z drożdżami i cukrem umieścić w maszynie, dodać resztę składników i nastawić program na ciasto na chleb. U mnie trwa to 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto (oba warianty - wyrobione ręcznie lub maszynowo) przełożyć na blat podsypany mąką, uformować kulę i przełożyć do koszyka do wyrastania (lub durszlaka) wyłożonego mocno posypaną mąką ściereczką. Zostawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nastawić na 210°C. Nagrzać kamień do pieczenia lub blachę. Wyrośnięty chleb przełożyć na kamień, naciąć, a dno piekarnika spryskać wodą za pomocą np. zraszacza do kwiatów. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temp. do 180°C i piec jeszcze około 25 minut.