Chleb pszenno-żytni na zakwasie

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Madzia ostatnio goni mnie do pieczenia takich trochę zdrowszych chlebów. To znaczy nie samych pszennych.Od biedy pszenne, ale pełnoziarniste. Ale wolałaby żytnie. Z racji, że ja z kolei średnio lubię żytnie poszliśmy na kompromis i wymyśliłem przepis na chleb pszenno-żytni. Chciałem wymyślić przepis na taki w miarę szybki chleb na zakwasie, taki, którego nie robi się dobę czy dłużej. I chyba się udało. Wyszedł naprawdę dobrze. Miękki środek i dopełniające smaku pestki dyni i płatki czosnku.
100 g zakwasu

350 ml wody

350 g mąki żytniej typ 720

130 g mąki pszennej typ 650

1,5 łyżeczki soli

garść ulubionych ziaren (u nas pestki dyni i płatki czosnku)

Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony około 12 godzin wcześniej.
Łączymy ze sobą w misce wszystkie składniki i mieszamy łyżką 3-5 minut. Dłużej nie trzeba. Przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. W zależności od warunków zajmie to około 3-6 godzin. Po tym czasie przekładamy do keksówki i wkładamy do zimnego piekarnika. Na dno piekarnika wkładamy naczynie z wodą i włączamy grzanie na około 40-45 stopni. W tej temperaturze ciasto powinno wyrosnąć po około 3 godzinach. Jak znacznie wyrośnie to podnosimy temperaturę do 220 stopni i ustawiamy czas na 60 minut.
Studzimy na kratce i kroimy po całkowitym ostygnięciu.
Smacznego!

Zdjęcie - Chleb pszenno-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Cebulowe wianuszki ze słonecznikiem

Cebulowe wianuszki ze słoneczn…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Bagietka z karmelizowanym porem i słonecznikiem
1

Bagietka z karmelizowanym pore…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Marchewkowe bułeczki
1

Marchewkowe bułeczki

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pity z kukurydzą i szczypiorkiem

Pity z kukurydzą i szczypiorki…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb ogrodnika na zakwasie

Chleb ogrodnika na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb dyniowy na poolish. Po raz drugi
2

Chleb dyniowy na poolish. Po r…

gin gin
Pożeraczka czyli raz a dobrze