Chleb portugalski

Chleb portugalski

Jeśli miałabym wybrać jeden chleb najlepszy dla początkującego piekarza, byłby to właśnie chleb portugalski pieczony w garnku. Minimalna ilość składników, czyli 4, prostota wykonania i zachwycający efekt.

Pão de água czyli portugalski chleb wodny. Jest doskonały, prosty i pyszny. Chrupiąca skórka otacza miękkie i lekkie wnętrze. To wszystko zasługa dużej hydracji ciasta, czyli proporcji wody w stosunku do mąki. Im luźniejsze ciasto, tym bardziej miękka i delikatna konsystencja miąższu, większe dziury w środku. Piekę ten chleb w garnku żeliwnym, dzięki temu, mimo luźnej konsystencji ciasta, chleb zachowuje swój kształt i nie "rozjeżdża się" na boki podczas pieczenia. Żeliwny garnek działa jak mały piec chlebowy. Dzięki przykryciu i nagrzaniu bochenka, wyrasta on w klimacie sprzyjającym jego delikatności i idealnie chrupiącej skórce. Ważne aby garnek wcześniej, czyli jeszcze przed włożeniem do niego chleba, nagrzać. Wkładamy go do zimnego piekarnika i nagrzewamy 30-40 minut.

Ważne, żeby nie pomijać żadnego z etapu przygotowania tego chleba, bo to w tym tkwi sekret. Pierwszy ważny proces to tzw autoliza czyli wymieszanie mąki z wodą i pozostawienie tej mieszaniny na 40 minut po to, żeby dobrze rozwinął się gluten co ułatwi i skróci wyrobienie ciasta na chleb. Dopiero po autolizie dodajemy drożdże i sól i wyrabiamy ciasto na chleb, które następnie zostawiamy do wyrastania i tu ciasto powinno podwoić swoją objętość. Do wyrobienia ciasta przyda się mikser wyposażony w hak do wyrabiania ciasta.

Dzięki dużej wilgotności chleb pozostaje miękki dość długo, ale jest tak pyszny, że znika błyskawicznie, zwykle jeszcze ciepły.


Zdjęcie - Chleb portugalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Składniki na chleb portugalski:


540 g mąki pszennej typ 750
415 g wody
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
8 g soli

Jak przygotować chleb portugalski?

Mieszamy mąkę z wodą i odstawiamy na 40 minut (autoliza).
Po tym czasie dodajemy drożdże i sól i wyrabiamy ciasto przez 8 minut najlepiej za pomocą miksera wyposażonego w hak do wyrabiania ciasta. Przykrywamy miskę i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1,5 godz. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta, do nienagrzanego piekarnika wstawiamy garnek żeliwny i włączamy piekarnik na 220 stopni C.
Wyrośnięte ciasto przekładamy (właściwie przelewamy, bo ciasto jest bardzo luźne) na obficie obsypany mąką blat, obsypujemy mąką wierzch ciasta i delikatnie formujemy bochenek. Układamy na papierze do pieczenia i następnie ostrożnie przekładamy do gorącego garnka. Nacinamy wierzch chleba żyletką. Przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 15 minut, tak żeby chleb się przyrumienił. Po upieczeniu studzimy na kratce.

Zdjęcie - Chleb portugalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb portugalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb portugalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb portugalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb portugalski - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kategorie przepisów