Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia

Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia
Długo zastanawiałam się czy dzisiejszy wpis powinien się na blogu pojawić. Chleb, który upiekłam, mimo że smaczny, w żaden sposób nie jest tym co miało się upiec. Ale ponieważ piekłam w ramach Piekarni prowadzonej przez Anię z bloga Kuchennymi Drzwiami , uznałam, że jednak efektem się podzielę.
Wydawał się przyjemnym, drożdżowym pieczywem. Nic bardziej mylnego! Pierwsza próba to zupełna klapa. Ilość wody podana w przepisie okazała się zbyt duża. O skręcaniu ciasta nawet nie można było pomyśleć. Ciasto było wręcz płynne! Mimo, iż robiłam z połowy porcji, rozpłaszczona masa ledwo zmieściła się w piekarniku! Na szczęście upieczony chleb nie miał zakalca i mimo że płaski, był bardo smaczny. Właściwie przypominał ciabatę. Podjęłam jeszcze jedną próbę, tym razem zmniejszyłam ilość wody o ok 1/3. Ciasto można było już trochę formować, niestety w czasie rośnięcia wszystko się ponownie rozlało. Drugi raz mieliśmy smaczną ciabatę. Trzeciej próby nie było, ale sądzę, że jeśli ktoś podejmie się pieczenia - należy dać połowę wody. Ja też może kiedyś jeszcze raz spróbuję.

Chleb na luty wybrała dla nas Ania z bloga Nie tylko na słodko. Przepis na chleb z książki Hanne Risgaard, Home Baked: Nordic Recipes and Techniques for Organic Bread and Pastry, pochodzi z bloga Lucullian Delights an Italian experience. Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepis cytuję za Amber
Chleb orkiszowy ubijany składniki na dwa bochenki :
840 g mąki orkiszowej
160 g razowej mąki orkiszowej (można zastąpić pszenną razową)
10 g świeżych drożdży
Sól 20 g
ok 800 g wody Wykonanie:
Wieczorem:
1. Wymieszać oba rodzaje mąki w misce, dodać i rozetrzeć drożdże, dodać sól i wodę.
2. Ubijać ciasto na wysokich obrotach miksera, (końcówka taka jak do ubijania białek, lub ewentualnie hak)do momentu aż ciasto nie będzie przyklejało się do boków miski. Zeskrobać miękkie ciasto z trzepaczki, miskę starannie przykryć i odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia:
3. Wyjąć ciasto z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na 2-3h dla ocieplenia przed dalszym formowaniem.
4. Delikatnie wyjąć ciasto na omączony blat i oprószyć mąką po wierzchu.
5. Podzielić ciasto na cztery równe prostokąty.
6. Ostrożnie, żeby nie naruszyć struktury ciasta, skręcać ze sobą po dwa paski na kształt warkocza.
W ten sposób powstaną dwa bochenki.
7. Chleby przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia, maja prawie podwoić swoją objętość.
8. Rozgrzać piekarnik, z kamieniem do pieczenia do 250 st C.
9. Obficie spryskać piekarnik wodą.
10. Zsunąć bochenek wraz z papierem na kamień w piekarniku. Ponownie spryskać piekarnik i powtórzyć to po 1 min.
11. Po 5 min. pieczenia, obniżyć temperaturę do 210 st C i piec jeszcze 20-30 min.
12. Upieczone chleby studzić na kratce.


Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowy ubijany - lutowa piekarnia - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
lista piekących czeka na uzupełnienie :)

Kategorie przepisów