Chleb orkiszowy jasny na zakwasie

Prosty chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Jest miękki, ma wilgotny, sprężysty miąższ. Użyłam zakwasu żytniego, ale z powodzeniem można go upiec również na zakwasie orkiszowym, jeśli akurat macie :). Więcej przepisów na chleby na zakwasie znajdziecie tutaj – klik.


Zdjęcie - Chleb orkiszowy jasny na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiPRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE


Zaczyn :

50 g aktywnego zakwasu

100 g mąki orkiszowej typ 630

100 ml letniej wody

Składniki :

450 g mąki orkiszowej typ 630

350 ml letniej wody

1 łyżeczka soli


Jak zrobić chleb orkiszowy jasny na zakwasie :

Składniki na zaczyn wymieszać, miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn powinien podrosnąć. Dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki (25cm), wyrównać, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno urosnąć do brzegu foremki, zwykle zajmuje to około 5 godzin). Wierzch oprószyć delikatnie mąką, piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.




Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!


Kategorie przepisów

Podobne przepisy