Chleb orkiszowy jasny na zakwasie
Prosty chleb z mąki orkiszowej na zakwasie. Jest miękki, ma wilgotny, sprężysty miąższ. Użyłam zakwasu żytniego, ale z powodzeniem można go upiec również na zakwasie orkiszowym, jeśli akurat macie :). Więcej przepisów na chleby na zakwasie znajdziecie tutaj – klik.
PRZEPIS NA CHLEB ORKISZOWY JASNY NA ZAKWASIE
Zaczyn :
50 g aktywnego zakwasu
100 g mąki orkiszowej typ 630
100 ml letniej wody
Składniki :
450 g mąki orkiszowej typ 630
350 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Jak zrobić chleb orkiszowy jasny na zakwasie :
Składniki na zaczyn wymieszać, miskę zakryć folią spożywczą i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie zaczyn powinien podrosnąć. Dodać do niego pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Przełożyć do foremki (25cm), wyrównać, przykryć kuchennym ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno urosnąć do brzegu foremki, zwykle zajmuje to około 5 godzin). Wierzch oprószyć delikatnie mąką, piec w temperaturze 220 stopni przez 45 minut. Wyciągnąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Jeśli wypróbowałeś ten przepis, podziel się opinią!