Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie

Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiWięc tak... Na początek walnę kiepskim rymem: bardzo smaczny, całkiem zdrowy, jeszcze ciepły żytnio-orkiszowy :) No dobra, jak już zostałem mistrzem kiepskiego dowcipu bijąc na głowę Karola Strasburgera to mogę przejść do konkretów.A właśnie, zanim przejdę do konkretów to może by tak na stałe wprowadzić tutaj w każdym poście Żenujący Żart Prowadzącego? Ciekawe kiedy zaczniecie się ze mnie śmiać bardziej niż z nieśmiertelnego Karola S. W końcu jak mówi stara (i sprawdzona) maksyma marketingowa (a szeroko pojętą reklamą wszak zajmuję się zawodowo od wielu lat): nie ważne jak o tobie mówią, ważne żeby mówili. Nooo, pomyślę o tym :)Ale konkrety misiu, konkrety.
Mam jeszcze trochę mąki, którą dostałem w podarku, jako gifta, od miłych panów z e-maka.pl. Zresztą jak regularnie czytacie moje wpisy to wiecie o tym doskonale. A jak nie czytacie regularnie to właśnie się o tym dowiadujecie (i w takim wypadku odsyłam jeszcze do zapoznania się z moją recenzją tego sklepu: tutaj). Zatem postanowiłem zrobić konkretnego miksa. Użyłem dwóch mąk orkiszowych i dwóch żytnich. Chleb wyszedł bardzo smaczny. Ma charakterystyczny wygląd i strukturę żytniaków, a smak żytniego chleba był delikatnie przełamany łagodnym smakiem chlebów orkiszowych. Zdecydowanie bym wrócił jeszcze kiedyś do tego chleba, gdyby nie fakt, że nie lubię dwa razy robić takich samych chlebów. A z podanych poniżej składników wyszły mi dwa bochenki: jeden taki normalny, wielkości tradycyjnej keksówki (jak na zdjęciach) i drugi taki mniejszy, w mniejszej foremce.
Zaczyn: 100 g mąki orkiszowej typ 1850, 100 g mąki żytniej typ 720, 50 g mąki żytniej typ 2000, 150 g zakwasu żytniego, 150 ml wody
Zakwas oczywiście musi być aktywny, czyli dokarmiony 12 godzin wcześniej. Mieszamy składniki (np. łyżką) żeby się połączyły i odstawiamy pod przykryciem na 12 godzin.
Ciasto właściwe: cały zaczyn 400 g mąki orkiszowej typ 850, 300 ml wody, 2 łyżeczki soli, 2 łyżeczki cukru
Wyrabiamy ciasto przez około 15 minut, aż będzie w miarę elastyczne. I odstawiamy pod przykryciem na 4 godziny. Powinno ładnie wyrosnąć. Przekładamy do foremek i znów przykrywamy na 4 godziny. Teraz jeszcze ładniej wyrośnie. I już tylko proces pieczenia: wsadzamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut, potem zmniejszamy temperaturę do 190 stopni i pieczemy jeszcze 25 minut. Wyjmujemy i studzimy na kratce.A ja idę, jak tylko skończę to pisać, na jajecznicę wspomaganą tym właśnie chlebkiem :)
Smacznego!
Zdjęcie - Chleb orkiszowo-żytni na zakwasie - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej pory żaden przepis Ci nie umknie :)

Przepisy z tych kategorii

Chleb z Vermont na zakwasie wg Hamelmana

Chleb z Vermont na zakwasie wg…

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb pszenny z płatkami owsianymi

Chleb pszenny z płatkami owsia…

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie z nasionami chia
2

Chleb pszenno-orkiszowy na zak…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Orkiszowe bułki pełnoziarniste do burgerów
1

Orkiszowe bułki pełnoziarniste…

Iwona Iwona
Smakowity blog kulinarny

Chleb żytni pytlowy
1

Chleb żytni pytlowy

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka na zaczynie poolish

Chałka na zaczynie poolish

Tosia Tosia
Smakowity chleb