Chleb na zakwasie z żurawiną

Tekst przeczytasz w 5 min

Ciekawa jestem czy lubicie chleb z suszoną żurawiną? Dziś upieczemy właśnie taki chleb, chleb na zakwasie z dodatkiem żurawiny. Dzięki temu, że chleb upiekłam w garnku żeliwnym ma on pyszną grubą i chrupiącą skórkę no i oczywiście fantastyczny lekko wilgotny miękisz. Dodatki, których będziecie potrzebować poza suszoną żurawiną, to siemię lniane odrobina miodu oraz kawa Inka. Do upieczenia chleba niezbędny będzie mocny zakwas żytni.

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb na zakwasie z żurawiną [feast_advanced_jump_to] 🥘 Składniki

Składniki na zaczyn

  • 80 g aktywnego zakwasu
  • 100 g wody
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubej
  • 50 g mąki pszennej typ 450

Składniki na ciasto właściwe

  • 320 g wody
  • 320 g mąki pszennej typ 450
  • 200 g mąki krupczatki
  • 30 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki kawy inki
  • 10 g miodu
  • 50 g żurawiny
  • 16 g soli morskiej
🔪 Instrukcje

Przygotowanie zaczynu

  • Zakwas, którego użyjecie do przygotowania zaczynu powinien być dokarmiony kilka godzin wcześniej.
  • Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce, tylko do połączenia. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc, czyli 8-12 godzin.
  • Następnego ranka możemy przystąpić do przygotowania ciasta właściwego. Do miski z zaczynem dodajemy wodę, najlepiej, żeby była w temperaturze około 35 st C. Mieszamy wodę z zaczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza solą. Ciasto wyrabiamy tylko do połączenia się wszystkich składników, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
  • Po tym czasie dodajemy do ciasta sól i ponownie mieszamy ciasto. Można zrobić to ręcznie metodą szczypcową. Jeśli macie mikser to możecie użyć go do tej pracy. Powinien być wyposażony w końcówką typu hak. Po wyrobieniu przykrywamy miskę z ciastem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Dobrze jest w tym czasie złożyć ciasto 2 lub 3 razy. Najlepiej zrobić to w ciągu pierwszej godziny. Jeśli nie macie na to czasu, to oczywiście można pomiąć ten etap składania.
🔥 Formowanie i pieczenia
  • Po około 5 godzinach wyrastania w ciepłym miejscu ciasto powinno sporo urosnąć. Należy wyjąc je na blat, który wcześniej posypujemy mąką. Następnie złożyć ciasto na kształt koperty i uformować okrągły bochenek. Oczywiście, kształt chleba zależy od naczynia do pieczenia. Uformowany chleb przekładamy do koszyczka, zlepieniem do góry. Całe naczynie wykładamy ściereczką, którą należy mocno obsypać mąką. Koszyczek z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też koszyczek włożyć do foliowego woreczka.
  • Garnek wstawiamy do piekarnika, rozgrzewamy piekarnik wraz z garnkiem do temperatury 230 st C.
  • Po rozgrzaniu piekarnika ostrożnie wyjmujemy gorący garnek, pamiętajcie o rękawicach ochronnych ponieważ garnek jest bardzo gorący. *Przekładamy do niego wyrośnięty chleb, "do góry nogami". Wierzch chleba można ozdobne naciąć żyletką, albo też specjalnym nożem do nacinania pieczywa. Przykrywamy garnek pokrywką i natychmiast wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut pod przykryciem, a następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 20 minut. Kiedy wierzch chleba jest mocno przypieczony możemy wyjąć go z piekarnika.
  • Następnie wyjmujemy chleb z garnka na kratkę i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb na zakwasie z żurawiną 🌾 Zakwas

Do dzisiejszego przepisu użyłam zakwasu żytniego. Przepis na przygotowanie dobrego domowego zakwasu, oczywiście znajdziecie na stronie. Najważniejsze, aby zakwas był dojrzały i mocny, może to być również zakwas pszenny. Przed przygotowaniem zaczyny zakwas powinien być dokarmiony. Najlepiej zrobić to kilka godzin wcześnie. Najważniejsze, aby zacząć mocno pracować! Mocny zakwas zapewnia udany wypiek.

💡 Kilka wskazówek

Zaczyn, a następnie ciasto na chleb powinno wyrastać w ciepłym miejscu, wtedy fermentacja zachodzi sprawnie i szybko. Jeśli Wasz zakwas nie jest zbyt mocny, a chcielibyście upiec chleb, to można delikatnie wspomóc proces wyrastania drożdżami. Wystarczy, że dodacie do ciasta właściwego 5 g świeżych lub 1/2 łyżeczki suchych drożdży, to przyśpieszy wyrastanie. Pamiętajcie, aby miskę z zaczynem, jak i z ciastem właściwym szczelnie przykryć folią spożywczą, dzięki temu ciasto nie wysycha i szybciej rośnie.

🔄 Zamienniki

Kawę Inkę możemy zastąpić zwykłą kawą rozpuszczalną lub też pominąć ją zupełnie. Siemię lniane można wymienić na słonecznik lub nasionka dyni. Mąka krupczatka może być stosowana wymiennie z semoliną, a mąka pszenna typu 450, zastąpiona na przykład mąką typu 720.

🍞 Przepisy na chleb na zakwasie

Poniżej znajdziecie propozycje na inne przepisy na pieczywo na zakwasie. Wszystkie receptury wymagają mocnego zakwasu, ale też i sporo czasu w cieple, aby ciasto wyrosło, tak, jak należy. Oczywiście do każdego z tych przepisów możecie dodać szczyptę drożdży, aby przyśpieszyć proces wyrastania. Zapraszam do spróbowania.

  • Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb razowy żytni
  • Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z orzechami
  • Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z płatkami owsianymi
  • Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb z mąki pełnoziarnistej
📖 Przepis Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Print Chleb na zakwasie z żurawiną Fantastyczny chleb na na zakwasie żytnim z dodatkiem żurawiny Course PieczywoCuisine Polska Prep Time 15 minutesCook Time 50 minutes Servings 1 Author Anna IngredientsSkładniki na zaczyn
  • 80 g aktywnego zakwasu
  • 100 g wody
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubej
  • 50 g mąki pszennej typ 450
Składniki na ciasto właściwe
  • 320 g wody
  • 310 g mąki pszennej typ 450 + do podsypania
  • 200 g mąki krupczatki
  • 30 g siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki kawy Inki
  • 10 g miodu
  • 50 g żurawiny
  • 16 g soli morskiej
InstructionsPrzygotowanie zaczynu
  • Zakwas, którego użyjecie do przygotowania zaczynu powinien być dokarmiony kilka godzin wcześniej. Mocny zakwas to gwarancja udanego wypieku!
  • Wszystkie składniki na zaczyn mieszamy w misce tylko do połączenia. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na całą noc (8-12 godzin).
  • Następnego dnia mieszamy ciasto właściwe. Do miski z zaczynem dodajemy wodę, najlepiej, żeby była w temperaturze około 35 st C. Mieszamy wodę z zaczynem, a następnie dodajemy pozostałe składniki poza solą. Wyrabiamy ciasto do połączenia się wszystkich składników, miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45-60 minut.
  • Po tym czasie dodajemy do ciasta sól i ponownie mieszamy ciasto można zrobić to ręcznie metodą szczypcową lub użyć miksera z końcówką typu hak. Znów przykrywamy miskę z ciastem folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 5 godzin. Dobrze jest w tym czasie złożyć ciasto 2-3 razy, najlepiej zrobić to w ciągu pierwszej godziny. Jeśli nie macie na to czasu to oczywiście można pomiąć etap składania.
  • Po około 5 godzinach wyrastania w ciepłym miejscu ciasto powinno sporo urosnąć. Należy wyjąc je na blat, wcześniej posypany mąką, a następnie złożyć ciasto na kształt koperty i uformować okrągły bochenek. Oczywiście kształt chleba zależy od naczynia jakie posiadacie :). Uformowany chleb przekładamy do koszyczka (zlepieniem do góry) wyłożonego ściereczką, którą wcześniej trzeba mocno obsypać mąką. Koszyczek z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Można też koszyczek włożyć do foliowego woreczka.
  • Garnek wstawiamy do piekarnik i rozgrzewamy do temperatury 230 st C.
  • Po rozgrzaniu piekarnika ostrożnie wyjmujemy gorący garnek i *przekładamy do niego wyrośnięty chleb. Wierzch chleba można ozdobne naciąć. Przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika. Chleb pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy jeszcze 20 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy chleb na kratkę i pozostawiamy go do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!
Notes*Moment przekładania chleba do garnka jest dość niebezpieczny ze względu na jego bardzo wysoką temperaturę. Jeśli nie macie wprawy w tym, to najlepiej wyciąć z papieru coś na kształt zegarka na rękę. Przygotowany papier przykładamy do koszyczka, trzymając dłonią za papier przewracamy koszyk z chlebem do góry nogami. Następnie trzeba chwycić na wystające "uchwyty" papierowe i szybko przełożyć do garnka. Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiChleb na zakwasie z żurawiną

Artykuł Chleb na zakwasie z żurawiną pochodzi z serwisu Sprawdzona Kuchnia.

Przepisy z tych kategorii

Przytulone bułeczki na zakwasie
1

Przytulone bułeczki na zakwasi…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pszenno-żytni bakaliowiec na zakwasie
1

Pszenno-żytni bakaliowiec na z…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb z figami

Chleb z figami

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb z żurawiną na zakwasie

Chleb z żurawiną na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb gruszkowy z imbirem

Chleb gruszkowy z imbirem

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Razowiec na zakwasie z żurawiną

Razowiec na zakwasie z żurawin…

Tosia Tosia
Smakowity chleb