Chleb na zakwasie z żurawiną

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Kolejny prosty chleb z wykorzystaniem żytniego zakwasu. Niech będzie Waszą inspiracją na świąteczne śniadanie :)

Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
/ przepis własny, na 1 duży bochenek/ - 200 g zakwasu żytniego razowego (kliknij po przepis)


- 530 g mąki pszennej typ 550 - 270 g ciepłej wody - 50 g suszonej żurawiny - 30 g ziaren słonecznika - 4 g świeżych drożdży - 1 łyżka otrąb pszennych - 1 łyżka soli (10g) - 1 łyżeczka syropu z agawy - 1 łyżeczka oliwy


Zakwas wymieszać w dużej misce wraz z wodą, syropem z agawy, solą i drożdżami. Dodać przesianą mąkę, otręby, ziarna słonecznika oraz żurawinę. Zagnieść jednolite ciasto. Na samym końcu dodać oliwę. Przykryć ściereczką lub foliową torebką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (ok. 2 h). Po tym czasie ciasto chlebowe przełożyć na kuchenny blat wysypany mąką, odgazować i uformować w kulę. Płaską blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią uformowany chleb. Odstawić na 30 minut, aby jeszcze trochę wyrósł. Rozgrzać piekarnik do 250 stopni C. na samo dno postawić żaroodporne naczynko wypełnione wodą. Wstawić chleb i piec go przez 15 minut, następnie obniżyć temperaturę do 200 stopni i dopiekać 20 minut. Upieczony chleb przełożyć na kratkę do studzenia ciast, kroić dopiero po całkowitym ostudzeniu. Smacznego!



Zdjęcie - Chleb na zakwasie z żurawiną - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Bądź na bieżąco śledź Waniliową na facebooku, instagramie i twitterze
______________________________♥____________________________

Kategorie przepisów

Podobne przepisy