CHLEB MIESZANY Z DODATKIEM MĄKI OWSIANEJ
Jest to jeden z tych cięższych, konkretniejszych chlebów. Jest aromatyczny dzięki mące żytniej i owsianej. Ciężki do wyrabiania przez swoją dość luźną konsystencję ale mikser zdecydowanie pomaga go okiełznać. Niemniej to ciasto po wyrabianiu tylko lekko będzie odstawało od miski ale tak właśnie ma być. Wyjątkowo (ponieważ uwielbiam wyrabiać chleby) polecam ograniczyć kontakt rąk z tym chlebem przez jego wyjątkową lepkość. Mimo trudności w wyrabianiu chlebek okazał się być wyśmienity, i bardzo długo utrzymywał świeżość bo ponad 3 dni. Polecam wielbicielom ciemnego pieczywa. Przepis pochodzi z książki Małgorzaty Zielińskiej "domowa piekarnia" lekko zmodyfikowany.
ilość: 1 bochenek
Poziom trudności: 7/10
Czas przygotowania: zaczyn 12h, wyrastanie od 4 do 6
SKŁADNIKI:
Na zaczyn:
- 30g zakwasu żytniego
- 90g mąki żytniej typ 720
- 80g wody
Składniki na zaczyn mieszamy, miskę owijamy folią i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12h.
Na ciasto:
- zaczyn
- 160g mąki pszennej chlebowej
- 65g mąki żytniej typ 720
- 100g mąki pszennej razowej
- 40g zmielonych płatków owsianych
- 200g wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka miodu
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1 Mąkę mieszamy z wodą i odstawiamy na 20minut.
2. Po tym czasie dodajemy zaczyn i sól i wyrabiamy mikserem z przystawkami ciasto przez około 5min.
3. Miskę z ciastem umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na 1h.
4. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej olejem i wysypanej zmielonymi płatkami owsianymi. Ja zrobiłam to za pomocą łyżki wysmarowanej olejem dzięki temu ciasto nie kleiło się do łyżki. Można również chleb obsypany mąką razową umieścić w koszu do wyrastania, który również wysypiemy mąką w dużej ilości. I umieścimy go w worku foliowym do czasu wyrośnięcia.
5. Foremkę umieszczamy w foliowym worku, szczelnie owijamy i odstawiamy na od 4 do 5 godzin, do czasu aż chleb podwoi swoją objętość.
6. Następnie nagrzewamy piekarnik z blachą do 240stopni. Gdy osiągnie taką temperaturę wyjmujemy blachę, delikatnie przekładamy na nią chleb i szybko wsuwamy do piekarnika, jednocześnie spryskując go wodą.
7. Po 10minutach obniżamy temperaturę do 210st i pieczemy 35-40minut. Studzimy na kratce.
8. Chleb, który wyrastał w koszu nieco rozleje się na boki więc jeżeli zależy wam na jego kształcie to polecam upiec go jednak w foremce.
Smacznego!