Charlotte z musem truskawkowym

Wygląda efektownie i mogłoby się wydawać, że jest bardzo skomplikowana w przygotowaniu, ale nic bardziej mylnego - kilka powszechnie dostępnych składników i odrobina cierpliwości w zupełności wystarczą aby przygotować ten pyszny deser bez pieczenia.
U mnie wersja z truskawkami ale doskonale sprawdzą się tutaj także maliny, czy mango - lub borówki. Możecie wykorzystać świeże owoce lub mrożone jedne i drugie sprawdzą się tutaj doskonale.
Składniki na Charlotte z musem truskawkowym:
(tortownica 20 cm):
- 500 g truskawek
- 5 łyżek cukru
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (15 g)
- 6 łyżek zimnej wody
- 500 ml śmietanki 30– 36%,
- ok. 200 g podłużnych biszkoptów
Jak przygotować Charlotte z musem truskawkowym?
Zaczynamy od przygotowania musu.
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia
Truskawki umieszczamy w garnku, dodajemy cukier i podgrzewamy całość do momentu aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i blendujemy na gładki mus, który następnie ponownie podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia.
Do gorącego musu dodajemy żelatynę i mieszamy aż się rozpuści.
W tym czasie na dnie tortownicy (20 cm) układamy równą warstwę biszkoptów. Biszkopty ustawiamy także pionowo dookoła obręczy.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Gdy mus truskawkowy przestygnie i zacznie lekko tężeć stopniowo dodajemy do niego kremówkę i mieszamy aż się połączą. Ja zrobiłam to łyżką, ale możecie użyć np rózgi kuchennej.
Gotową masę przekładamy do tortownicy i wyrównujemy.
Dekorujemy w dowolny sposób - u mnie płatki migdałowe i listki mięty. Możecie użyć także świeżych owoców, czekolady czy pistacji.
Gotowy deser chłodzimy kilka godzin w lodówce.
Smacznego