Chałka z 6 części (splotów) – przepis, najlepszy

Chałka zawsze kojarzy mi się z dzieciństwem, kupowałam mięciutką bułę z kruszonką w sklepie, wtedy jeszcze można było dostać w zwykłym sklepie dobre produkty nie okraszone chemicznymi roztworami. Ja zawsze uwielbiałam posmarowaną masłem. Jadłam bez mleka i innych dodatków. Po prostu dla mnie najprostsza była najlepsza. Niestety chałka w sklepach ustąpiła innym rodzajom pieczywa. Czasami nad tym ubolewam bo raz na jakiś czas mam chęć zjeść na śniadanie dobrą chałkę. Niestety raz w jednym ze znanym marketów kupiłam mini chałkę, która według mnie była zmiękczoną chemicznie bułą, która chyba nie widziała drożdży. Wyjście jest jedno po prostu raz na jakiś czas zafundować sobie domową. A uwierz mi wcale nie jest trudna, ona tylko na taką wygląda.

Jej przygotowanie wcale nie sprawiło mi problemów. Przyznaję opanowałam już chałkę z dwóch części i trzech. Kiedyś miałam już jedną próbę w zaplataniu czterech, ale splot był według mnie trudny i raz po raz musiałam zaczynać od nowa. Niestety na długi czas się zraziłam i dopiero wczoraj znowu poczułam się na siłach i wykonałam właśnie taką.

Chałka z 6 części jest prosta w wykonaniu, odrobina cierpliwości i podążanie za przepisem krok w krok, a wyjdzie Ci dokładnie taka sama. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie ma z nim żadnych problemów podczas zaplatania. Wałeczki dają się fajnie rozciągać i nie urywają się.

Uwaga: ciasto szybko wysycha dlatego trzymaj je zawsze zakryte folią spożywczą podczas wyrastania oraz formowania.

Upieczoną chałkę najlepiej zjeść w ciągu kilku godzin, ewentualnie świeżą dobrze owinąć folią i zamrozić. W dowolnym czasie jeśli tylko będziemy mieli ochotę na chałkę wyciągnąć zamrożoną, dać jej odejść i dopiero odwinąć z folii.

TUTAJ znajdziesz zdjęcia z zaplatania chałki krok po kroku.

Zdjęcie - Chałka z 6 części (splotów) – przepis, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

CHAŁKA Z 6 CZĘŚCI (SPLOTÓW) – NAJLEPSZY PRZEPIS

 SKŁADNIKI NA CIASTO DROŻDŻOWE:

ILOŚĆ: 1 bardzo duża chałka

  •  4 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży lub 20 g świeżych
  • 3/4 szklanka mleka, ciepłego
  • 1/4 szklanki cukru + 1 łyżeczka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 4 łyżki masła lub margaryny, roztopionej
  • 1 łyżeczka soli, płaska

 DODATKOWO:

  •  1 białko do posmarowania wierzchu
  • 2-3 łyżki sezamu (niekoniecznie)

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże suche lub świeże razem z łyżeczką cukru. Miseczkę owijamy folią i odstawiamy na 10 min. do podrośnięcia.
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól i cukier. Roztopione jeszcze ciepłe masło łączymy z jajkami i żółtkiem. Dodajemy do mąki razem z wyrośniętymi drożdżami. Wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Formujemy w kulę przekładamy do miski, która owijamy folią i zostawiamy na około 1-1,5 godz do podwojenia objętości. Po tym czasie ciasto chwilę wyrabiamy. Dzielimy na 6 części. Formujemy wałeczki o długości 40 cm. Zaplatamy chałkę (TUTAJ znajdziesz dokładny opis ze zdjęciami z wykonania), następnie przykrywamy folią i odstawiamy do napuszenia na około 1 godzinę. Przed pieczeniem smarujemy dobrze białkiem, oprószamy ziarnami sezamu i wkładamy do rozgrzanego piekarnika, 180 C na 25-30 min do zarumienienia.

ZOBACZ moje inne przepisy na chałkę np. z kruszonką.

Zdjęcie - Chałka z 6 części (splotów) – przepis, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka z 6 części (splotów) – przepis, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka z 6 części (splotów) – przepis, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka z 6 części (splotów) – przepis, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Chałka z 6 części (splotów) – przepis, najlepszy - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Orkiszowa brioszka

Orkiszowa brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka dla NieAlergika

Chałka dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Chałka na miodzie

Chałka na miodzie

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie

Mleczne bułeczki z kruszonką
2

Mleczne bułeczki z kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Najlepsza chałka waniliowa
3

Najlepsza chałka waniliowa

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit