Burgery z kaczką

Zdjęcie - Burgery z kaczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami



Jakiś czas temu miałem niewątpliwą przyjemność uczestniczenia w warsztatach z Tomkiem Woźniakiem, które w całości były poświęcone burgerom. Oczywiście w warszawskim CookUp.



Było bardzo ciekawie i inspirująco. Trudno mi sobie wyobrazić bardziej pociągające, od strony kulinarnej oczywiście, warunki, niż te, które nam tam stworzono. Wyobraźcie sobie stół, a raczej blat roboczy, długi na dobrych kilka metrów, zastawiony ciasno przeróżnymi produktami spożywczymi. Było tam wszystko od przeróżnych mięs, przez wędliny aż do najwymyślniejszych warzyw. Taka zbieranina produktów idealnie pasuje do idei burgerów, która przecież zakłada łączenie przeróżnych składników. W ubiegły weekend spróbowałem przenieść do własnej kuchni, część doświadczeń, które przywiozłem z warszawy i w efekcie powstały burgery z kaczki. Przepis zawiera kilka odważnych decyzji kulinarnych, które z pozoru wydają się dziwne, ale sprawdzają się idealnie. No bo gdzie na przykład powiedziane jest, że nie można owocu granatu używać w wytrawnych potrawach, a tylko jako dodatek do deseru. Wierzcie mi, trzaskające między zębami kawałki granatu ze swoim kwaśnym smakiem idealnie pasują do reszty składników...
For English version roll down... Potrzebne będzie:
  • pierś z kaczki
  • dwie łyżki sosu teryiaki
  • połowa granatu
  • garść ziaren łuskanego słonecznika
  • garść ziaren łuskanych pestek dyni
  • łyżka majonezu
  • łyżka żurawinowego chrzanu
  • łyżka musztardy dijon
  • połowa czerwonej papryki
  • połowa żółtej papryki
  • kilka liści sałaty
  • burgerowe bułki
  • dwie łyżki roztopionego masła


Skórę kaczki nacinamy na krzyż i smażymy po 4-5 minut z każdej strony. Jeśli zaczniemy od strony ze skórą, to nie będziemy musieli dodawać tłuszczu bo wytopi się go wystarczająco dużo. Następnie przekładamy pierś do żaroodpornego naczynia, skrapiamy sosem teryiaki i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy całą resztę. Na przykład mieszamy ze sobą w miseczce majonez, żurawinowy chrzan i musztardę... oddzielamy liście sałaty... kroimy papryki w cieniutkie słupki... wydłubujemy z granatu, to co jest w nim jadalne... prażymy na suchej patelni ziarna słonecznika i dyni... Warto też znaleźć chwilę na odpowiednie przygotowanie bułek. Ja po ich przekrojeniu, smaruję obie połówki roztopionym masłem, a następnie przez chwilę przesmażam je na grillowej patelni. Dzięki temu są chrupiące i pyszne. Kiedy wszystkie elementy są gotowe, a zwłaszcza kaczka upieczona, pora przystąpić do finalizacji... już naprawdę niedługo do jedzenia. Kaczkę wyjmujemy na deskę i pozwalamy jej chwilę odpocząć. Następnie kroimy ją w szczere plastry... grubości niemal centymetra... Na bułkach rozkładamy najpierw sałatę, na nią kładziemy plastry kaczki, które smarujemy dipem majonezowo-chrzanowo-musztardowym. Do niego świetnie przykleją się ziarna i granat... po łyżce każdego z nich. Na wierzch jeszcze pokrojona papryka i druga część bułki... Zaryzykujcie... rewelacja....
Przy garach: Tomasz Pstrykała: Aga Tekst: Tomasz
Duck burgers
You will need:
  • duck breast
  • bread rolls, halved
  • two tablespoons teryiaki sauce
  • half of pomegrate, seeds
  • handful sunflowers seeds and handful pumkin seeds, roasted on a dry frying pan
  • half red pepper, finely sliced
  • half yellow pepper, finely sliced
  • lettuce, leaves rinsed and dried
  • two tablespoons butter, melted
For the dip you will need:
  • tablespoon mayonnaise
  • tablespoon cranberry horseradish
  • tablespoon dijon mustard
Preheat the oven to 200 Celcius degrees. Heat a non-stick frying pan over high heat and cook the duck for 4-5 minutes each side until skin is golden and cooked. Start skin side down. Transfer the duck in the baking dish, drizzle with teryiaki sauce and roast for 30 minutes. For the dip, in a small bowl mix mayonnaise, cranberry horseradish and mustard Half the rolls, butter them and roast on a grill pan until brown and crispy. Tranfer the duck on th flat plate and let it rest for a moment. Then slice it. Serve on bread rolls with lettuce. Layer the duck slices, drizlle the dip, then sunflowers, pumpkin and pomegrate seeds. Finish with slices of pepper.
Text: Aga Zdjęcie - Burgery z kaczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Zdjęcie - Burgery z kaczką - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Minitarty z ricottą i szparagami

Minitarty z ricottą i szparaga…

Dagmara Dagmara
U stóp Benbulbena

Tatar z tuńczyka.  Orientalny domowy piknik

Tatar z tuńczyka. Orientalny…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

"Krakersy" z ciasta chlebowego

Stare Gary Stare Gary
Stare Gary

Pesto z młodych pędów sosny

Pesto z młodych pędów sosny

Krokodyl Krokodyl
Pomarańcza i Imbir

Bukiet szparagów z prosciutto i parmezanem w cieście francuskim

Bukiet szparagów z prosciutto…

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

"Mrówki "

Bożena Bożena
Moje domowe kucharzenie

Przepisy z tych kategorii

Śledź w majonezie z czerwoną cebulą

Śledź w majonezie z czerwoną c…

janiolka janiolka
Eksperyment sobotni

Burgery z grillowanym serem halloumi, ananasem i sosem chimichurri
2

Burgery z grillowanym serem ha…

food² food²
Food Square

Pierwsze sushi jak zrobić ?
1

Pierwsze sushi jak zrobić ?

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Szparagi z grzankami i serem Asiago. Wiosenne niebo na talerzu!
1

Szparagi z grzankami i serem A…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zupa! Sezonowo od A do M
8

Czosnek niedźwiedzi. Pesto. Zu…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Marynowane plastry boczku z suszonymi śliwkami
1

Marynowane plastry boczku z su…

Kujawski Kujawski
Inspiracje z Kujawskim