Bundt cake czyli ciasto z dziurą z filmu Moje Wielkie Greckie Wesele

Zdjęcie - Bundt cake czyli ciasto z dziurą z filmu Moje Wielkie Greckie Wesele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Kto nie lubi romantycznych historii, a jeszcze z dobrym jedzeniem, bo greckie jedzenie jest pyszne. A w filmie Moje Wielkie Greckie Weselena pewno go nie brakuje, szczególnie, że rodzice Touli prowadzą restaurację.

Tym razem nie będzie to grecka kuchnia, ale amerykańska. Bundt cake przynieśli na imprezę rodzice Ian’a Millerowie, wprawiają rodzinę Touli w konsternację. Matka Touli była kompletnie zaskoczona jak można zrobić ciasto z dziurą:

- What’s this?

- It’s a bundt cake.

- Bundt? bundt?! Oh… its a cake! But this cake has a hole in it…”

Koniec końców w środek ciasta trafiła doniczka z kwiatkiem.

 

Składniki:

  • 225 g masła w temperaturze pokojowej
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki startej skórki z cytryny i 1/3 szklanki soku z cytryny (około 2 cytryn)
  • 1/3 szklanki drobno pokrojonego kandyzowanego imbiru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki cukru
  • 6 dużych jaj
  • 1 szklanka śmietany
  • cukier puder do posypania

 

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy mąką.

W misce mieszamy mąkę, startą cytrynę, imbir, sodę i sól. Odstawiamy na bok. Następnie w drugiej misce miksujemy masło i cukier na śrenich obrotach, aż masa będzie puszysta (4-5 minut). Dodajemy po jednym jajku, ciągle miksując. Na koniec dodajemy sok z cytryny.

Zmniejszamy prędkość obrotów i dodajemy wymieszaną z pozostałymi składnikami mąkę w trzech częściach. Po pierwszej i po drugiej porcji dodajemy śmietanę. Nie należy zbyt długo miksować składników, tylko do momentu połączenia.

Przekładamy ciasto do formy  i pieczemy około godziny, albo do suchego patyczka. Jeśli ciasto zbyt szybko się przypiecze przykrywamy folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 30 minut do ostygnięcia i dopiero po tym czasie wyjmujemy. Po całkowitym ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Czas przygotowania: 20 min | Całkowity czas: 1 godzina 20 min | 12 porcji

Zdjęcie - Bundt cake czyli ciasto z dziurą z filmu Moje Wielkie Greckie Wesele - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Przepisy z tych kategorii

Sałatka Waldorf
1

Sałatka Waldorf

Gosia17 Gosia17
Wędrówki po kuchni

Udka pieczone po amerykańsku
1

Udka pieczone po amerykańsku

Patrycja Patrycja
Simply Food

Naleśniki amerykańskie z syropem klonowym bezglutenowe
6

Naleśniki amerykańskie z syrop…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Pancakes z sosem waniliowym
1

Pancakes z sosem waniliowym

Marcepanowa kuchnia Marcepanowa kuchnia
Marcepanowa kuchnia

Pieczone skrzydełka w klonowej glazurze – słodko pikantne skrzydełka kurczaka
4

Pieczone skrzydełka w klonowej…

Pastelle Pastelle
Ósmy kolor tęczy

Cynamonki z karmelem

Cynamonki z karmelem

Samantha Samantha
kulinarny blog samanthy

Przepisy z tych kategorii

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięta. Sałatka na sierpień!
2

Arbuz i ogórek. Bazylia i mięt…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Sernik z malinami i śliwkami
6

Sernik z malinami i śliwkami

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Szybkie ciasto z borówkami i kruszonką
1

Szybkie ciasto z borówkami i k…

aronia aronia
Wiem co jem

Tort bezowy z owocami lata
1

Tort bezowy z owocami lata

food² food²
Food Square

Tarta z porzeczkami w kratkę
1

Tarta z porzeczkami w kratkę

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Surówka z selera, marchewki i pora
3

Surówka z selera, marchewki i…

Kardamonowy Kardamonowy
Kardamonovy