Bułki pszenno-żytnie – prosty przepis!

Jeszcze jeden przepis (i na pewno nie ostatni! :)) na domowe bułeczki, tym razem z mąki pszennej i żytniej. Są miękkie, puszyste i mają sprężysty miąższ. Najprostszy możliwy skład : mąką, woda, sól, drożdże, cukier.
Zdjęcie - Bułki pszenno-żytnie – prosty przepis! - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
PRZEPIS NA BUŁKI PSZENNO-ŻYTNIE (8 sztuk)
Zaczyn :
15 g świeżych drożdży
100 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
Ciasto :
400 g mąki pszennej typ 450-650
100 g mąki żytniej typ720
250 ml letniej wody
1 łyżeczka soli
Dodatkowo 

mleko do posmarowania bułeczek

Jak zrobić bułki pszenno-żytnie : Najpierw przygotować zaczyn : wszystkie składniki umieścić w miseczce, dokładnie wymieszać i odstawić na 10-15 minut. Do większej miski przesiać mąkę pszenną i żytnią, dodać sól, letnią wodę i gotowy zaczyn. Wyrabiać mikserem z końcówką haków przez 4-5 minut. Miskę zakryć folią spożywczą i odstawić ciasto do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto przełożyć na blat, obsypać mąką (nie wtłaczamy mąki w ciasto, tylko oprószamy je, żeby nie kleiło się do rąk). Podzielić na 8 równych części (pomocna będzie waga), z każdej uformować bułeczkę (każdy kawałek ciasta można dodatkowo oprószyć mąką, żeby dobrze formowało się bułki). Układać je w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć kuchenną ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Bezpośrednio przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować mlekiem. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 25 minut (bułki powinny się zarumienić). Wyciągnąć, odstawić do wystygnięcia.

Przepisy z tych kategorii

Bułeczki maślane
1

Bułeczki maślane

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Mini chałka z kruszonką
1

Mini chałka z kruszonką

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Chałka na zakwasie
1

Chałka na zakwasie

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Orkiszowa brioszka

Orkiszowa brioszka

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chałka dla NieAlergika

Chałka dla NieAlergika

Patyska Patyska
Smakołyki Alergika

Chałka z kruszonką

Chałka z kruszonką

Abbra Abbra
Moje Kucharzenie