Bułeczki z krzyżykiem / Hot cross buns – przepis

Bułeczki z krzyżykiem ( hot cross buns ) pochodzą z kuchni brytyjskiej i tradycyjnie jadane są w Wielki Piątek przed świętami Wielkanocnymi. Rodzynki oraz skórka z pomarańczy nadają im bardzo ciekawego smaku. Możemy je podawać samodzielnie lub z masłem i konfiturą. Z przepisu: jothetartaqueen. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 15 bułeczek

  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 75 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu

SKŁADNIKI NA KRZYŻYKI:

  • 75 g mąki pszennej
  • ok. 10 łyżek wody

DODATKOWO:

  • konfitura morelowa do posmarowania wierzchu ( ok. 4 łyżek )

Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż będzie lekko ciepłe.

Mąkę dodajemy do miski razem z solą, cukrem pudrem oraz suchymi drożdżami. Robimy niewielkie wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko,olej oraz lekko roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiamy ok. 5 min. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Po tym czasie wsypujemy rodzynki, cynamon, kandyzowaną skórkę oraz startą świeżą skórkę z pomarańczy, chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 15 części ( może się lepić dlatego możemy pomagać sobie używając mąki ) formując bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ).

Mąkę mieszamy z wodą na gęstą masę, którą wkładamy do woreczka z lekko ściętym końcem lub szprycy. Tworzymy krzyżyki z masy na bułeczkach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min.

Po lekkim ostudzeniu bułeczek smarujemy je podgrzaną konfiturą morelową. Smacznego.

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżykiem / Hot cross buns – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżykiem / Hot cross buns – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cynamon, Rodzynki, skórka pomarańczowa

Przepisy z tych kategorii

Hot cross buns na zakwasie

Hot cross buns na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii
8

Hot cross buns- wielkanocne bu…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chleb z kawą

Chleb z kawą

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chleb proteinowy (ketogeniczny)
1

Chleb proteinowy (ketogeniczny…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Muffiny angielskie
2

Muffiny angielskie

wiosenka27 wiosenka27
Eksplozja smaku

Przepisy z tych kategorii

Rogaliki Kifli

Rogaliki Kifli

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Batony owsiane wg Nigelli

Batony owsiane wg Nigelli

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Domowe Twixy bez cukru
1

Domowe Twixy bez cukru

Tyna Tyna
In cooking we trust

Biszkopt z musem pomarańczowym i cytrynową pianką

Biszkopt z musem pomarańczowym…

Smaki na talerzu Smaki na talerzu
Smaki na talerzu

Śledzie z gruszką i żurawiną
1

Śledzie z gruszką i żurawiną

Cynamonowe szczęście Cynamonowe szczęście
Cynamonowe szczęście

Kiszone patisony

Kiszone patisony

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj