Bułeczki z krzyżykiem / Hot cross buns – przepis

Bułeczki z krzyżykiem ( hot cross buns ) pochodzą z kuchni brytyjskiej i tradycyjnie jadane są w Wielki Piątek przed świętami Wielkanocnymi. Rodzynki oraz skórka z pomarańczy nadają im bardzo ciekawego smaku. Możemy je podawać samodzielnie lub z masłem i konfiturą. Z przepisu: jothetartaqueen. Pozdrawiam.

SKŁADNIKI:

ILOŚĆ: ok. 15 bułeczek

  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 75 g cukru pudru
  • 1 łyżka oleju
  • 7 g drożdży suchych
  • 1 jajko
  • 75 g rodzynek
  • 40 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka cynamonu

SKŁADNIKI NA KRZYŻYKI:

  • 75 g mąki pszennej
  • ok. 10 łyżek wody

DODATKOWO:

  • konfitura morelowa do posmarowania wierzchu ( ok. 4 łyżek )

Mleko doprowadzamy do wrzenia i dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż będzie lekko ciepłe.

Mąkę dodajemy do miski razem z solą, cukrem pudrem oraz suchymi drożdżami. Robimy niewielkie wgłębienie i wlewamy ciepłe mleko,olej oraz lekko roztrzepane jajko. Ciasto wyrabiamy ok. 5 min. Następnie wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1-1,5 godz.

Po tym czasie wsypujemy rodzynki, cynamon, kandyzowaną skórkę oraz startą świeżą skórkę z pomarańczy, chwilę wyrabiamy. Ciasto dzielimy na 15 części ( może się lepić dlatego możemy pomagać sobie używając mąki ) formując bułeczki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w sporych odstępach od siebie, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości ( ok. 1 godz. ).

Mąkę mieszamy z wodą na gęstą masę, którą wkładamy do woreczka z lekko ściętym końcem lub szprycy. Tworzymy krzyżyki z masy na bułeczkach. Pieczemy w temp. 200 C przez ok. 20 min.

Po lekkim ostudzeniu bułeczek smarujemy je podgrzaną konfiturą morelową. Smacznego.

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżykiem / Hot cross buns – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki z krzyżykiem / Hot cross buns – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Cynamon, Rodzynki, skórka pomarańczowa

Przepisy z tych kategorii

Hot cross buns na zakwasie

Hot cross buns na zakwasie

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Hot cross buns- wielkanocne bułeczki prosto z Anglii
8

Hot cross buns- wielkanocne bu…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Ciasto popapraniec
2

Ciasto popapraniec

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Udka kurczaka z warzywami - obiad z piekarnika
1

Udka kurczaka z warzywami - ob…

Nika Nika
Gotuj zdrowo!Guten Appetit

Chleb naan prażony na patelni
2

Chleb naan prażony na patelni

zacisze kuchenne zacisze kuchenne
zacisze kuchenne

Chlebowa chałka z makiem z mąki orkiszowej

Chlebowa chałka z makiem z mąk…

AZgotuj! AZgotuj!
AZgotuj

Przepisy z tych kategorii

Zakręcony chleb dyniowy

Zakręcony chleb dyniowy

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Pasztet drobiowy – sprawdzony przepis!
2

Pasztet drobiowy – spraw…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Chleb mieszany na zakwasie z burakiem. World Bread Day 2018!
1

Chleb mieszany na zakwasie z b…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem

Chleb pszenno-żytni ze słonecz…

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Murzynek z dżemem porzeczkowym

Posmakujto! Posmakujto!
Posmakujto!

Pierożki empanadas z ziemniakami, czarnymi oliwkami, rozmarynem i chorizo
2

Pierożki empanadas z ziemniaka…

burczymiwbrzuchu burczymiwbrzuchu
burczymiwbrzuchu