Bułeczki wieloziarniste na miodzie

SKŁADNIKI NA CIASTO:

ILOŚĆ: ok. 9 sztuk

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 g drożdży suchych lub 8 g świeżych
  • 1 jajko
  • 2/3 łyżeczki soli
  • ok. 150 ml mleka
  • 50 g miodu, płynnego
  • 30 g masła lub margaryny

 

DODATKOWO:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • ziarna np. sezam, słonecznik, mak siemię lniane

Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temp. pokojową.

Suche drożdże mieszamy z przesianą mąką ( ze świeżych wykonujemy wcześniej zaczyn ), dodajemy sól. Jajko lekko roztrzepujemy i wlewamy mleko, aż uzyskamy 200 ml płynu. Masło roztapiamy, dodajemy do mleka razem z miodem, mieszamy. Płyn dodajemy do mąki i wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na ok. 1,5 godz. Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i wykrawamy 9 bułeczek o dowolnym kształcie ( u mnie kwadratowe. ). Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy do podwojenia objętości. Bułeczki przed pieczeniem smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka oraz obsypujemy dosyć mocno ziarnami. Pieczemy w temp. 200 C przez 15-20 min na złoty kolor. Smacznego.

TUTAJ znajdziesz inne przepisy na domowe bułki.

Zdjęcie - Bułeczki wieloziarniste na miodzie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Bułeczki wieloziarniste na miodzie – przepis - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Tagi: Drożdże, Miód, ziarna

Przepisy z tych kategorii

Paluchy maślane
1

Paluchy maślane

śliwkawęgierkablog śliwkawęgierkablog
śliwka węgierka

Chałka z cukrem perlistym
2

Chałka z cukrem perlistym

Sprawdzona Kuchnia Sprawdzona Kuchnia
Sprawdzona Kuchnia

Chałka

Chałka

Ciastkożercy Ciastkożercy
Ciastkożercy

Mleczny chleb na zakwasie z sezamem

Mleczny chleb na zakwasie z se…

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Idealne bułeczki maślane

Idealne bułeczki maślane

Tosia Tosia
Smakowity chleb

Chleb tostowy

Chleb tostowy

aronia aronia
Wiem co jem