Bułeczki św. Marcina

Bułeczki św. Marcina to nic innego jak rogale marcińskie w troszkę innej formie. W formie uproszczonej i błyskawicznej po prostu idealnej na ostatnią chwilę! Wiem, że wiele osób nie podejmuje się upieczenia klasycznej wersji z powodu dość mozolnej pracy przy „produkcji” rogali, ale mam dla Was wspaniałą wiadomość, można zrobić je inaczej! Myśląc nad uproszczeniem marcińskich smakołyków wpadłam na pomysł przygotowania ich z ciasta drożdżowego takiego jak na cynamonowe bułeczki. Nadzienie oczywiście jest takie samo jak do rogali marcińskich z białego maku, rodzynek, migdałów i orzechów. Kiedy ciasto już wyrośnie, wystarczy rozwałkować je na duży prostokąt, a następnie rozsmarować przygotowane nadzienie (można zrobić dzień wcześniej) zwinąć w rulon i pokroić. Można zostawić je w takiej postaci i układać na blaszce przecięciem do góry, będą wtedy przypominały klasyczne cynamonowe bułeczki lub tak jak zrobiłam to ja, czyli skręcić każdą porcję ciasta w ósemkę. Ta druga opcja zabezpiecza nadzienie przed „wyjściem” z bułeczek podczas pieczenia. Prostszego sposobu nie ma, zatem zabierajcie się do pracy teraz macie już super szybki i łatwy sposób na przygotowanie przepysznych bułeczek św. Marcina!

Jeśli chcielibyście jednak przygotować klasyczne rogale marcińskie to zapraszam do wcześniejszych przepisów.

Bułeczki św. Marcina Zdjęcie - Bułeczki św. Marcina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Czas przygotowania 1 godzina Czas gotowania 25 min Całkowity czas 1 godzina 25 min

Autor: Anna Typ dania: Desery

Ilość porcji: 18

Składniki Składniki na ciasto

  • 560 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • szczypta soli
  • 90 g masła
  • 180 ml maślanki
  • 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 3 duże jajka

Składniki na nadzienie

  • 180 g białego maku
  • 100 g migdałów blanszowanych
  • 45 g orzechów laskowych
  • 50 g rodzynek + rum do namoczenia
  • 100 g batonika marcepanowego - może być w czekoladzie
  • 6-8 ciasteczek amaretti
  • 1 łyżka śmietany - opcjonalnie
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżki miodu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej

Składniki na lukier cytrynowy

  • ¾ szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki soku z cytryny - soku należy dodać tyle żeby powstał gęsty lukier
  • Do posypania wierzchu bułeczek potrzebna będzie kandyzowana skórka pomarańczy lub prażone orzechy laskowe.
  • 1 jajko + 1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu bułek

Instrukcje

  1. Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże*, sól i cukier
  2. Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej jajka, rozpuszczone masło, wymieszać
  3. Składniki płynne dodać do składników suchych, wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - na średnich obrotach
  4. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości
  5. W międzyczasie przygotować nadzienie

Przygotowanie nadzienia do bułeczek

  1. Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut
  2. Rodzynki zalać rumem lub innym alkoholem, odstawić do napęcznienia
  3. Batonik marcepanowy rozgnieść lub pokroić na drobniutkie kawałki
  4. Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i drobno posiekać
  5. Namoczony mak dokładnie odcedzić na sicie, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach wraz z migdałami
  6. Do zmielonego maku dodać namoczone rodzynki z rumem, siekane orzechy, miód, cukier, marcepan i pokruszone ciasteczka amaretti, całość wymieszać. masa powinna być lepka, ale niepłynna w razie potrzeby dodać łyżkę śmietany
  7. *Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej rozczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru i maślanki

Przygotowanie bułeczek

  1. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt około 50x35 cm, na całej powierzchni rozsmarować nadzienie
  2. Zwinąć rulon zaczynając od szerszego boku prostokąta, po zwinięciu lekko uciskać roladę dłońmi formując równy rulon
  3. Pokroić na 16 kawałków, każdy z kawałków wziąć w dłonie i trzymając przecięciem do góry skręcić ciasto w "ósemkę", układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami, ponieważ sporo jeszcze urosną
  4. Bułeczki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia
  5. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
  6. Wyrośnięte bułeczki pomalować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru
  7. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły, jeszcze gorące pomalować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy
  8. Smacznego!

Zdjęcie - Bułeczki św. Marcina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

Zdjęcie - Bułeczki św. Marcina - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

 

 

Przepisy z tych kategorii

Ciapkapusta
2

Ciapkapusta

Wedelka Wedelka
Kuchenne wzloty i upadki młodej mężatki

Sernik krakowski
3

Sernik krakowski

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Pączki doskonałe z różą. Kuchnia warszawska
2

Pączki doskonałe z różą. Kuchn…

Amber Amber
Kuchennymi drzwiami

Boczniaki po kaszubsku
2

Boczniaki po kaszubsku

Dzi Dzi
karmelowy

Karminadle – śląskie kotlety mielone
2

Karminadle – śląskie kotlety m…

napiecyku napiecyku
napiecyku

Kujawskie pierniczki  z rumem
1

Kujawskie pierniczki z rumem

Olerek Olerek
ola-w-kuchni

Przepisy z tych kategorii

Ciastka owsiane czekoladowe ze śliwką

Ciastka owsiane czekoladowe ze…

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Gofry owsiane z truskawkami + film
1

Gofry owsiane z truskawkami +…

Madzia111 Madzia111
Smakowite Dania

Gulab Jamun - indyjskie pączki
4

Gulab Jamun - indyjskie pączki

Słodki-kompromis Słodki-kompromis
Słodki Kompromis

Batoniki owsiane z miodem, truskawkami i rabarbarem

Batoniki owsiane z miodem, tru…

Agatajot Agatajot
Kuchnia Agaty

Bezy wegańskie z aquafaby

Bezy wegańskie z aquafaby

ilovebake ilovebake
I Love Bake

Orzechowe babeczki

Orzechowe babeczki

montka montka
cukierenka