Bułeczki św. Marcina

Bułeczki św. Marcina to nic innego jak rogale marcińskie w troszkę innej formie. W formie uproszczonej i błyskawicznej po prostu idealnej na ostatnią chwilę! Wiem, że wiele osób nie podejmuje się upieczenia klasycznej wersji z powodu dość mozolnej pracy przy „produkcji” rogali, ale mam dla Was wspaniałą wiadomość, można zrobić je inaczej! Myśląc nad uproszczeniem marcińskich smakołyków wpadłam na pomysł przygotowania ich z ciasta drożdżowego takiego jak na cynamonowe bułeczki. Nadzienie oczywiście jest takie samo jak do rogali marcińskich z białego maku, rodzynek, migdałów i orzechów. Kiedy ciasto już wyrośnie, wystarczy rozwałkować je na duży prostokąt, a następnie rozsmarować przygotowane nadzienie (można zrobić dzień wcześniej) zwinąć w rulon i pokroić. Można zostawić je w takiej postaci i układać na blaszce przecięciem do góry, będą wtedy przypominały klasyczne cynamonowe bułeczki lub tak jak zrobiłam to ja, czyli skręcić każdą porcję ciasta w ósemkę. Ta druga opcja zabezpiecza nadzienie przed „wyjściem” z bułeczek podczas pieczenia. Prostszego sposobu nie ma, zatem zabierajcie się do pracy teraz macie już super szybki i łatwy sposób na przygotowanie przepysznych bułeczek św. Marcina!
Jeśli chcielibyście jednak przygotować klasyczne rogale marcińskie to zapraszam do wcześniejszych przepisów.
Bułeczki św. Marcina
Czas przygotowania 1 godzina Czas gotowania 25 min Całkowity czas 1 godzina 25 min
Autor: Anna Typ dania: Desery
Ilość porcji: 18
Składniki Składniki na ciasto
- 560 g mąki pszennej
- 60 g cukru
- szczypta soli
- 90 g masła
- 180 ml maślanki
- 15 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 3 duże jajka
Składniki na nadzienie
- 180 g białego maku
- 100 g migdałów blanszowanych
- 45 g orzechów laskowych
- 50 g rodzynek + rum do namoczenia
- 100 g batonika marcepanowego - może być w czekoladzie
- 6-8 ciasteczek amaretti
- 1 łyżka śmietany - opcjonalnie
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1 łyżki miodu
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
Składniki na lukier cytrynowy
- ¾ szklanki cukru pudru + 3-4 łyżki soku z cytryny - soku należy dodać tyle żeby powstał gęsty lukier
- Do posypania wierzchu bułeczek potrzebna będzie kandyzowana skórka pomarańczy lub prażone orzechy laskowe.
- 1 jajko + 1 łyżka mleka do pomalowania wierzchu bułek
Instrukcje
- Mąkę przesiać do miski miksera, dodać suche drożdże*, sól i cukier
- Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej jajka, rozpuszczone masło, wymieszać
- Składniki płynne dodać do składników suchych, wyrobić elastyczne i gładkie ciasto - na średnich obrotach
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do podwojenia objętości
- W międzyczasie przygotować nadzienie
Przygotowanie nadzienia do bułeczek
- Mak zalać gorącą wodą i odstawić na 20 minut
- Rodzynki zalać rumem lub innym alkoholem, odstawić do napęcznienia
- Batonik marcepanowy rozgnieść lub pokroić na drobniutkie kawałki
- Orzechy laskowe podprażyć na suchej patelni i drobno posiekać
- Namoczony mak dokładnie odcedzić na sicie, a następnie zmielić w maszynce do mięsa z sitkiem o małych oczkach wraz z migdałami
- Do zmielonego maku dodać namoczone rodzynki z rumem, siekane orzechy, miód, cukier, marcepan i pokruszone ciasteczka amaretti, całość wymieszać. masa powinna być lepka, ale niepłynna w razie potrzeby dodać łyżkę śmietany
- *Jeśli używacie świeżych drożdży, należy zrobić wcześniej rozczyn z drożdży odrobiny mąki, cukru i maślanki
Przygotowanie bułeczek
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany mąką blat, rozwałkować na prostokąt około 50x35 cm, na całej powierzchni rozsmarować nadzienie
- Zwinąć rulon zaczynając od szerszego boku prostokąta, po zwinięciu lekko uciskać roladę dłońmi formując równy rulon
- Pokroić na 16 kawałków, każdy z kawałków wziąć w dłonie i trzymając przecięciem do góry skręcić ciasto w "ósemkę", układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy między bułeczkami, ponieważ sporo jeszcze urosną
- Bułeczki przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C
- Wyrośnięte bułeczki pomalować rozbełtanym jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 25-30 minut do uzyskania złotego koloru
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, aby ostygły, jeszcze gorące pomalować lukrem i posypać kandyzowaną skórką pomarańczy
- Smacznego!