Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem

Puszyste i lekkie bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem obsypane kruszonką. Przepyszne domowe drożdżówki, które szybko wykonasz w sezonie na truskawki.
Drożdżówki możesz także przygotować z innymi owocami np. malinami, jagodami lub wiśniami. Poza sezonem używamy zamrożonych owoców, których wcześniej nie rozmrażamy.
Bułeczki drożdżowe z truskawkami i serem świeżo pieczone w domu są cudowne. Puszyste, mięciutkie z nadzieniem serowym oraz soczystymi truskawkami. Niebo w gębie.
TUTAJ znajdziesz inne moje przepisy na słodkie bułeczki.
BUŁECZKI DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I SEREM
SKŁADNIKI:
ILOŚĆ: ok. 14 bułeczek
CIASTO DROŻDŻOWE
- 600 g mąki tortowej
- 40 g drożdży świeżych lub 20 g drożdży suchych
- 250 ml ciepłego mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g roztopionego masła
- 1/4 szklanki oleju np. rzepakowego
- 1 jajko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- 1 żółtko (rozmiar L) o temp. pokojowej
- szczypta soli
NADZIENIE SEROWE
- 500 g twarogu półtłustego, zmielonego
- 1 żółtko
- 6 łyżek cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub proszku budyniowego
- KRUSZONKA
- 150 g mąki tortowej
- 80 g cukru
- 1/3 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 100 g roztopionego masła
DODATKOWO
- ok. 200 – 300 g truskawek
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
PRZYGOTOWANIE:
1 szklanka = 250 ml.
Mąkę
przesiewamy
do
dużej
miski
razem
z
suchymi
drożdżami
(jeśli
ciasto
wykonasz
na
świeżych
drożdżach
wcześniej
trzeba
wykonać
rozczyn
z
odrobiny
mleka,
cukru
i
mąki).
Dodajemy
cukier,
cukier
waniliowy,
sól,
ciepłe
mleko,
jajko
i
żółtko
i
lekko
mieszamy
łyżką.
Następnie
zaczynamy
zagniatanie
dodając
stopniowo
w
kilku
porcjach
roztopione
i
jeszcze
lekko
ciepłe
masło
oraz
olej.
Ciasto
powinno
być
jednolite
i
lekko
klejące.
Formujemy
w
kulkę,
zawijamy
folią
lub
przykrywamy
ściereczką
i
odstawiamy
na
1,5
godziny
do
podwojenia
objętości.
W
międzyczasie
twaróg
mieszamy
z
pozostałymi
składnikami
i
odstawiamy
do
lodówki.
Do
roztopione
masła
na
kruszonkę
dodajemy
pozostałe
składniki
i
mieszamy
widelcem
do
powstania
kruszonki,
odstawiamy.
Na
lekko
podsypanej
mąką
stolnicy
wykładamy
ciasto
i
chwilkę
wyrabiamy.
Następnie
dzielimy
ciasto
na
14
kawałków.
Formujemy
okrągłe
bułeczki
i
układamy
na
blaszce
piekarnika
w
sporych
odstępach
od
siebie.
Przykrywamy
ściereczką
i
odstawiamy
na
20
–
30
minut
do
wyrośnięcia.
Po
tym
czasie
szklanka
wykonujemy
wgłębienia.
Smarujemy
boki
roztrzepanym
jajkiem
z
mlekiem.
Połowę
wgłębienia
wypełniamy
masą
serową,
a
pozostałą
truskawkami
(u
mnie
weszły
dwie
średnie
truskawki).
Obsypujemy
wierzch
kruszonką.
Pieczemy
w
temp.
175ºC
przez
ok.
25
–
35
minut,
do
zarumienienia
skórki
bułeczek.